Gastronomi Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #1105587

Her türlü iktidar odaklarından gelebilecek baskı ve sansür gibi tehditler, basının toplumsal işlevlerini yerine getirebilmesinin önündeki engelleri oluşturur. Bu açıdan aşağıdakilerden hangisi gazetelerden beklenen toplumsal işlevlerden biri değildir?


Toplumsal eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılır.

Yöneticilerin kamu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla aldıkları tedbirleri vatandaşlara zamanında ulaştırılmasını sağlarlar.

Bireysel ve kitlesel hoş vakitgeçirmeyi sağlayan eğlence aracıdır.

Güncel sorunlara ilişkin kamuoyu adına savunduğu bilgileri paylaşan, siyasal sorunları kendi içinde yorumlayan, kamusal tartışma platformundan uzak duran bir araçtır.

Yaşadığınız ülkede ve tüm dünyada meydana gelen olayları okuyuculara aktarır


Yanıt Açıklaması:

Siyasi, askeri, ekonomik her türlü iktidar odaklarından gelebilecek baskı ve sansür gibi tehditler, basının toplumsal işlevlerini yerine getirebilmesinin önündeki engelleri oluşturur. Bu açıdan gazetelerden beklenen toplumsal işlevleri şöyle sıralamak mümkündür.

  • Gazete, kamu ihtiyacını, kamu yararına uygun bir biçimde kamuoyuna ve yöneticilere duyuran basılı habercilik araçlarıdır. Haber verme, önemli bir kamusal hizmet aracıdır.

  • Gazeteler aynı zamanda yöneticilerin kamuihtiyaçlarını karşılamak amacıyla aldıkları tedbirleri vatandaşlara zamanında ulaştırılmasını sağlarlar. Bu açıdan, yöneticiler için de yardımcı bir araç olarak kamusal bir hizmet görmektedir.

  • Güncel sorunlara ilişkin kamusal tartışmaplatformudur. Bu tartışma süreci hem siyasal katılımı destekler hem de modern demokrasilerin önemli unsurlarından kamuoyunun oluşmasını sağlar.

  • Toplumsal eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılır.

  • Aynı zamanda bireysel ve kitlesel hoş vakitgeçirmeyi sağlayan eğlence aracıdır.

  • Yaşadığınız ülkede ve tüm dünyada mey- dana gelen olayları okuyuculara aktarır. Bireylerin, yakın ve uzak çevrelerindeki toplum(ların) gündeminden haberdar olmalarını sağlayarak toplumsallaşmalarına aracılık eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum