Gastronomi Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #818293

I. Kullanıcıların sadece tüketici değil içeriğe katkı sağlayan olması

II. Yazılımların birer ürün olarak değerlendirilmesi

III. Uygulamalarda yeni versiyonlar çıkartılması veya yükseltilmesi

IV. Ortak (kolektif) akıl sayesinde değerin artırılması 

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Web 2.0 olarak adlandırılan yeni nesil web uygulamalarının ortak özellikleri arasında yer almaktadır?


I ve II

Yalnız II

I ve IV

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Web 2.0 olarak adlandırılan bu yeni nesil web uygulamalarının temel olarak üç ortak özelliğinden bahsetmek mümkün olacaktır;

1. Hizmet tabanlı, basit ve açık kaynak çözümler içeren online uygulamalar.

Online hizmetlere yönelme (Yazılımın ürün yerine hizmet olarak değerlendirilmesi): Yazılımların birer ürün olarak ortaya konduğu ilk nesil Internet uygulamalarının aksine yeni nesil Web 2.0 uygulamaları, platformlardan bağımsız olmanın yanında açık kaynak yazılımlarını kullanmaktadır. Bir yazılım paketi olarak değil hizmet olarak sunulmaktadır. 

2. Uygulamaların geliştirilmesinde kullanıcı katılımının ve etkileşiminin sağlanması (kullanıcıların sadece tüketici değil içeriğe katkı sağlayan, değerlendiren ve düzenleyen olması)

Kesintisiz, gerçek zamanlı iyileştirmeler: Bu durum pek çok web uygulaması için genel bir uygulama halini almıştır. Örneğin, Skype her görüşme sonrasında kullanıcılarından, görüşme kalitesini değerlendirmelerini istemekte ve bu doğrultuda iyileştirmeler yapmaktadır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin proaktif biçimde kullanılması Web 2.0 ile önceki nesil web uygulamaları arasındaki başlıca farklılıklardan birisidir. Web 2.0 uygulamalarında yeni versiyonlar çıkartmak ya da yükseltmeler yapmak yerine, kullanıcı geribildirimlerine ve kullanışlılık testlerine dayalı gerçek zamanlı ve sürekli devam eden iyileştirme çabaları vardır.

Daha fazla kullanıcı – ortak (kolektif ) akıl sayesinde daha fazla değer: Her yeni kullanıcı, ortak (kolektif) bilgi havuzunun hacmini genişleterek, o uygulamanın değerini arttırmaktadır.

3. Yeni hizmet tabanlı iş modelleri ve düşük hacimli ürünler çerçevesinde küçük çaplı bireysel tüketicilere erişme olanağı.

Yorumlar
  • 0 Yorum