Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #923782

"Eğer bir malın fiyatı artarsa bu malın fiyatı diğer malların fiyatlarına oranla nispi fiyatı artar. Tüketiciler bu mal yerine ikame edebilecekleri diğer malı tercih ederler, dolayısıyla bu mala olan talepleri düşer"Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?


Gelir düzeyi

Zevk ve tercihler

Diğer malların fiyatları

İkame etkisi

Gelir etkisi


Yanıt Açıklaması:

Gayrimenkul Talebi
Gayrimenkul talebi tüketicilerin değişik fiyat düzeylerinde satın almaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarıdır. Gayrimenkul talebi gayrimenkulün fiyatı dışında bir çok faktöre bağlıdır. Gayrimenkul talep miktarı ile fiyatı arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Bu ilişki iktisatta “talep kanunu” olarak adlandırılır. Talep kanunu diğer tüm değişkenler sabit varsayımı altında yüksek fiyat düzeylerinde talep edilen mikatarın düşük olacağını, düşük fiyat düzeylerinde miktarın daha fazla olacağını ifade eder. Talep kanunu iki etkiye bağlı olarak açıklanmaktadır. Bu etkilerden biri ikame etkisi diğer ise gelir etkisidir. İkame ve gelir etkileri talep eğrisinin neden negatif eğime sahip olduğunu açıklar.


İkame etkisi: Eğer bir malın fiyatı artarsa bu malın fiyatı diğer malların fiyatlarına oranla nispi fiyatı artar. Tüketiciler bu mal yerine ikame edebilecekleri diğer malı tercih ederler, dolayısıyla bu mala olan talepleri düşer.

Yorumlar
  • 0 Yorum