Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #1055300

Etik kodların geliştirilmesi ve yazılması sürecinde etik gönüllüleri aşamasında aşağıdaki durumlardan hangisi gerçekleşmektedir?


Organizasyonun farklı bölümlerinde uygulamaları ve denetimi gerçekleştirebilecek etik gönüllülerini tespit etmek ve bu gönüllüleri etik konular hakkında tartışma ortamına çekebilmek amaçlanmaktadır.

Organizasyon içindeki ihtiyaçların tespiti ve etik sorunların belirlenebilmesi için çalışanların hepsi gruplar halinde toplantılar yaparlar ve sonuçları organizasyon
içinde paylaşılır.

Anket, gözlem gibi yöntemlerle araştırma yapmak, görüşme ve grup toplantılarıyla da farklı bakış açılarını ve tutumları belirlemek amaçlanır. Böylece organizasyonun ve çalışanların istek ve ihtiyaçları tespit edilmiş olur.

Etik kodlar genellikle üst yönetim ve etik uzmanlardan oluşan bir grup
tarafından yapılır, çalışanları bağlayan yani zorunluluk özelliği taşıyan kurallardır. Her çalışanın göstereceği özen ve titizlik hem tutarlılık hem de kuruma bağlılık için gereklidir.

Değerler oluşturabilmek ve her alanda standartlar belirlemek zordur. Bu aşamanın amacı tüm ülkelerdeki çalışanların dikkate alınarak uluslararası kodlar oluşturmaya çalışmaktır.


Yanıt Açıklaması:

Bir organizasyonda etik kodların geliştirilmesi ve yazılması süreci aşağıdaki aşamalardan oluşur;


Farkındalık yaratma aşamasında; organizasyon içindeki ihtiyaçların tespiti ve etik sorunların belirlenebilmesi için çalışanların hepsi gruplar halinde toplantılar yaparlar ve sonuçları organizasyon içinde paylaşılır.


Konuların belirlenmesi aşamasında; anket, gözlem gibi yöntemlerle araştırma yapmak, görüşme ve grup toplantılarıyla da farklı bakış açılarını ve tutumları belirlemek amaçlanır. Böylece organizasyonun ve çalışanların istek ve ihtiyaçları tespit edilmiş olur.


Bağlılık aşamasında; etik kodlar genellikle üst yönetim ve etik uzmanlardan oluşan bir grup tarafından yapılır, çalışanları bağlayan yani zorunluluk özelliği taşıyan kurallardır. Her çalışanın göstereceği özen ve titizlik hem tutarlılık hem de kuruma bağlılık için gereklidir.


Etik gönüllüleri aşamasında; organizasyonun farklı bölümlerinde uygulamaları ve denetimi gerçekleştirebilecek etik gönüllülerini tespit etmek ve bu gönüllüleri etik konular hakkında tartışma ortamına çekebilmek amaçlanmaktadır.


Uluslararası aşamada; değerler oluşturabilmek ve her alanda standartlar belirlemek zordur. Bu aşamanın amacı tüm ülkelerdeki çalışanların dikkate alınarak uluslararası kodlar oluşturmaya çalışmaktır.

 
Alternatif çalışmalar aşamasında; genel kodlar yanında alternatif kodlar belirlenmeye çalışılır. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum