Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #1055176

Bir etik kodun aşağıdakilerden hangisine sahip olması beklenmez?


Bireyler ya da çalışanlar bu kodları farklı alanlarda rahatlıkla kullanabilmelidir.

Bir etik kod yasalarda yer almalıdır.

Bir etik kod belirgin, net, mantığa uygun, toplumun değer yargılarına ve kültürel değerlerine uygun ve yasalarla çelişmeyen, ikilemsiz sonuçlar vermelidir.

Bir etik kod topluma katılan genç bireyler, çalışmaya hayatına giren bireyler ya da yeni meslek erbabları tarafından kolaylıkla öğrenilebiliyor, benimsenebiliyor ve uygulanabiliyor olmalıdır.

Bir etik kod herkes tarafından kabul edilebilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Bir etik kod aşağıda sıralanmış olan sorulara cevap verebilmeli ve bu özelliklere sahip olmalıdır:
Uygulanabilirliği var mı? Bir etik kodun uygulanabilir olması demek, bireylerin ya da çalışanların bu kodları farklı alanlarda rahatlıkla kullanabilir olması demektir.

Yeterince spesifik mi? Bir etik kodun spesifik olması demek, belirgin, net, mantığa uygun, toplumun değer yargılarına ve kültürel değerlerine uygun ve yasalarla çelişmeyen, ikilemsiz sonuçlar vermesi demektir.
Kolay yayılabilir mi? Bir etik kodun kolay yayılabilmesi demek, topluma katılan genç bireyin, çalışmaya hayatına giren bireyin ya da yeni meslek erbabının etik kodları kolaylıkla öğrenebiliyor, benimseyebiliyor ve uygulayabiliyor olması demektir.
Bir geçerliliğe sahip mi? Bir etik kodun geçerliliğe sahip olması demek, herkes tarafından kabul edilebilir olması demektir. Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum