Gayrimenkul Yönetiminde Mesleki Etik Deneme Sınavı Sorusu #748686

Türkiye Emlak Bankası konut edinmek isteyenlere 1988 yılına kadar tasarruf hesabı açtırarak belirli bir süre beklenilmesi sonucu, 15 yıl gibi uzun vadeli, düşük faizli konut kredisi kullandırmıştır.

Yukarıdaki örnek olay hangi konut finansman sistemine örnek teşkil eder?


Doğrudan finansman sistemi

Sözleşme sistemi

Mevduat finansman sistemi

İpotek bankası sistemi

Gayrimenkul sistemi


Yanıt Açıklaması:

Sözleşme sistemi, (contractualroute), konut satın almak isteyen fakat yeterli nakde sahip olmayan bireylerin, tasarruflarının ve kullandıkları kredilerin piyasa faiz oranlarının altında bir oranla işleme tabi tutulduğu bir konut finansman sistemidir. Yöntem, konut satın almak isteyen bireyin tasarrufunu finansman kurumunda bir hesaba yatırarak piyasa faiz oranının altında bir getiri elde etmesiyle işlerlik kazanmaktadır. Tasarruf belirli bir tutara ulaşana kadar hesapta kalmakta ve faiz kazanmaktadır. Konut satın alınmak istendiğinde, ihtiyaç duyulan ve tasarruf miktarına eklenecek tutar kredi kurumu tarafından karşılanmaktadır. Kredi olarak verilen tutarın faiz oranı piyasa faiz oranının altında bir oran olmaktadır. 

Sözleşme sistemine benzer konut finansman uygulamaları ülkemizde de sınırlı derecede uygulanmıştır. Örneğin, Türkiye Emlak Bankası konut edinmek isteyenlere 1988 yılına kadar tasarruf hesabı açtırarak belirli bir süre beklenilmesi sonucu, 15 yıl gibi uzun vadeli, düşük faizli konut kredisi kullandırmıştır. Yine Toplu Konut İdaresi, m2 büyüklüğüne göre, tasarrufların açılan hesapta 1 yıl süre ile tutulması şartıyla ferdi konut kredisi kullandırmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum