Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1160032

Uluslararası vergi anlaşmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanılıştır?


Uluslararası vergi anlaşmaları ile farklı devletlerarasında ortaya çıkabilecek çifte vergilendirme sorunları giderilmeye çalışılmaktadır.

Uluslararası vergi antlaşmaları, Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanır.

Uluslararası antlaşmalar, Dışişleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanarak paraf edilir.

Uluslararası vergi antlaşmaların onayının yapılabilmesi için yasama organının bu onayı bir kanunla uygun bulması gerekir.

Daha önce onaylanmış bir antlaşmanın uygulama antlaşması Meclisin onayına ihtiyaç duyar.


Yanıt Açıklaması:

Kanunların mülkiliği ve şahsiliği prensibinin bir arada uygulanması, çifte vergilendirme problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Uluslararası vergi anlaşmaları ile farklı devletlerarasında ortaya çıkabilecek bu çifte vergilendirme sorunları giderilmeye çalışılmaktadır. Uluslararası antlaşmalar, Dışişleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanarak paraf edilir. Ancak, bu taslağın devleti bağlayıcı olabilmesi için Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanması gerekir. Bir uluslararası antlaşmanın onaylanması veya bunlara katılmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir kanunla uygun bulunmasına bağlıdır. Ancak, ekonomik, ticari veya teknik ilişkileri düzenleyen ve süresi bir yılı aşmayan antlaşmalar, devlet maliyesi bakımından bir yüklenme getirmiyor ise kişi hâllerine ve Türklerin yabancı memleketlerdeki mülkiyet haklarına dokunmuyor ise veya daha önce onaylanmış bir antlaşmanın uygulama antlaşması şeklinde ise Meclisin onayına ihtiyaç duyulmaz. Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum