Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1177077

Aşağıda verilen ivazsız gayrimenkul iktiaplarından hangisinin mirasçısı veraset ve intikal vergisi mükellefi değildir?


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şahsın Türkiye dışında bulunan gayrimenkulünü, Türkiye'de ikametgahı bulunmayan yabancı şahsın veraset yoluyla iktisap etmesi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişinin ölümü halinde Türkiye sınırları dışında bulunan gayrimenkullerinin yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi tarafından iktisap edilmesi.

Yabancı uyruklu bir kişinin ölümü halinde Türkiye sınırları içinde bulunan gayrimenkulünün intikali.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişinin ölümü halinde Türkiye'de bulunan gayrimenkullerinin yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi tarafından iktisap edilmesi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Almanya'nın birlikte vatandaşı olan bir kişinin ölümü halinde Türkiye sınırları dışında bulunan gayrimenkullerinin yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi tarafından iktisap edilmesi.


Yanıt Açıklaması:

Gayrimenkuller terekenin içinde yer alır ve miras yoluyla intikal eden gayrimenkuller veraset ve intikal vergisine tabi olur. Ancak gayrimenkullerin veraset ve intikal vergisinin konusunu oluşturması için;

  •  Gayrimenkulün Türkiye Cumhuriyeti (TC) uyruğunda olan kişilere ait olması, başka bir ifade ile ölen kişinin TC vatandaşı olması, ya da 
  • Gayrimenkulün Türkiye sınırları içinde olması gerekir.

Ölüme bağlı gayrimenkul intikallerinde verginin mükellefi mirası reddetmemiş mirasçılardır. Ancak TC vatandaşı bir şahsın Türkiye sınırları dışında bulunan gayrimenkulünü veraset yoluyla iktisap eden ve Türkiye’de ikametgâhı olmayan yabancı kişi verginin mükellefi olamaz. Öte yandan, TC vatandaşı bir kişinin ölümü halinde Türkiye sınırları dışında bulunan gayrimenkullerinin yine TC vatandaşı bir kişi tarafından iktisap edilmesi VİV tabidir. Diğer yandan yabancı uyruklu bir kişinin ölümü halinde Türkiye sınırları içinde bulunan gayrimenkulünün intikali de VİV tabidir. TC vatandaşı bir kişinin aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olması (çifte vatandaşlık), vergilendirme açısından bir sorun oluşturmayacak ve mükellefiyeti etkilenmeyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum