Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1231810

Gayrimenkul satışlarında KDV açısından vergiyi doğuran olay ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Tapu siciline kayıtlı gayrimenkullerde satış bedelinin alıcıya ödendiği anda vergiyi doğuran olay meydana gelir.

Gayrimenkullerin müzayede mahallerinde satılması halinde ise, KDV yönünden vergiyi doğuran olay satışın yapıldığı anda meydana gelmektedir.

Gayrimenkullerin kamulaştırılması durumunda vergiyi doğuran olay, istimlak kararının tebliğ edil­diği tarihte meydana gelmektedir.

Tapuda kaydı bulunmayan gayrimenkullerin alıcısı, gayrimenkulü zilyedi olarak tasarruf etmeye başladığı zaman vergiyi doğuran olay meydana gelir.

Sözleşmeye konu varlıkların tasar­ruf hakkının satış vaadi sözleşmesinin yapılmasıyla beraber alıcılara devredilmesi durumunda, KDV yönünden vergiyi doğuran olay sözleşmenin yapıldığı anda meydana gelmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Gayrimenkul satışının geçerli olabilmesi için resmi şekilde yapılmış olması gerekir. Tapu siciline tescil suretiyle tesis olunan irtifak hakları, gayri­menkul mükellefiyeti gibi gayrimenkul hükmündeki hakların devir ve temlikinde de sözleşmenin resmi şekilde yapılması gerekir. Satış sözleşmesinin resmi şekilde usulüne uygun olarak düzenlenmesiyle satış gerçekleşmektedir. Dolayısıyla gayrimenkullerde satış ve buna bağlı olarak teslim tapu siciline tescil ile gerçekleştiğinde, vergiyi doğuran olay tescilin yapıldığı anda meydana gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum