Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1268127

Ölümün Türkiye’de meydana gelmesi durumunda, yabancı bir ülkede bulunan mükellef, veraset ve intikal vergisi beyannamesini nekadar süre içerisinde vermelidir?


Ölüm tarihini takip eden iki ay içinde

Ölüm tarihini takip eden bir dört içinde

Ölüm tarihini takip eden altı ay içinde

Ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde

Ölüm tarihini takip eden on ay içinde


Yanıt Açıklaması:

VİVK’da, ölümün Türkiye’de gerçekleşip gerçekleşmediği ve mükelleflerin Türkiye’de bulunup bulunmadığına göre beyanname verme süreleri farklılaştırılmıştır.

  1. Ölüm Türkiye’de meydana gelmişse; Mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir ülkede bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde beyanname verilir. Mükelleflerin ölüm olayının meydana geldiği tarihte geçici olarak yurtdışında bulunmaları durumu da ikinci esasta belirtilen süreye tabi olacaktır.
  2. Ölüm yabancı bir ülkede gerçekleşmişse; Mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu ülkede oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı ülkede oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde beyanname verirler.

Cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum