Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1355286

Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri: Kiraya veren tarafından ödenen elektrik, su, doğalgaz gibi benzeri ödemeler Kiraya verilen gayrimenkulden kiracının elde ettiği kazanç Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyeler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gayrisafi hasılattan indirilebilecek giderler arasında yer alır?


I ve II

I ve III

II ve III

Hiçbiri

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gayrisafi hasılattan indirilebilecek giderler aşağıdadır:

  • Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri: Kiraya veren tarafından ödenen elektrik, su, doğalgaz gibi benzeri ödemeler
  • Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı yönetim giderleri: Kapıcı veya kaloriferciye yapılan veya büyük sitelerde sitenin yönetimi için profesyonel yöneticilere ödenen ücretin binaya düşen payı.
  • Kiraya verilen mal ve haklara ilişkin sigorta giderleri: Deprem sigortası gibi.
  • Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf edilen borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i: Örneğin bir bankadan alınan kredi ile 300.000 lira değerinde bir ev satın alınmıştır. Bankaya yılda 10.000 lira faiz ödenmektedir. Bu durumda mükellef bu binayı kiraya verdiğinde elde ettiği brüt irattan 10.000 lira faizi ve 300.000 * %5=15.000 lirayı gider olarak düşebilecektir.
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak koşuluyla belediyelere ödenen harcamalara katılma payları: Kiraya verilen konutlar için ödenen emlak vergisi gibi.
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar.
  • Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (gayrimenkulun ekonomik değerini arttıracak şekilde genişletme, değişiklik veya gayrimenkule ilaveler yapılması için yapılan harcamalar onarım gideri sayılmaz). Örneğin evin badana veya boya yapılması, bacanın temizlenmesi, kırılan kiremitlerin aktarılması onarım gideri olarak kabul edilirken binaya kalorifer veya asansör yaptırılması onarım gideri olarak kabul edilmeyecektir.
  • Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri: Örneğin binaların dış cephelerinin korunması amacıyla yapılan harcamalar, asansör veya kalorifer tesisatının bakımı için yapılan harcamalar.
  • Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve ödedikleri gerçek giderler.
  • Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedelleri
Yorumlar
  • 0 Yorum