Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1391643

Haciz işlemleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Ödeme emrinde belirtilen 30 gün içinde borcunu ödemeyen borçlunun tespit edilen menkul malları ile gayrimenkullerinden kamu alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunur.

Haciz işlemiyle birlikte borçlu, alacaklı kamu idaresinin onayını almaksızın hacizli mallarda ta­sarrufta bulunamaz.

Yapılan takip sonunda, borç­lunun haczi mümkün malı olmadığı veya bulunan malların satış bedeli borcunu karşılamadığı takdir­de borçlu aciz halinde sayılır.

Haciz sırasında istendiği takdirde, kilitli ve ka­palı yerlerin açılması ve her türlü eşyanın gösteril­mesi mecburidir.

Haczolunan malların zorla alınmasında hal ve durumun gerek­tirdiği her türlü zora başvurulabilir. Gerekirse borç­lu şahsa da zor kullanılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Ödeme emrinde belirtilen 15 gün içinde borcunu ödemeyen borçlunun, mal bildiriminde gösterilen veya tahsil dairesince tespit edilen menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından kamu alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunur.

Haciz işlemiyle birlikte borçlu, alacaklı kamu idaresinin onayını almaksızın hacizli mallarda ta­sarrufta bulunamaz. Yapılan takip sonunda, borç­lunun haczi mümkün malı olmadığı veya bulunan malların satış bedeli borcunu karşılamadığı takdir­de borçlu aciz halinde sayılır. Alacaklı tahsil dairesi aciz halindeki borçlunun mali durumunu zamana­şımı süresi içinde devamlı olarak takip eder.

Haciz sırasında istendiği takdirde, kilitli ve ka­palı yerlerin açılması ve her türlü eşyanın gösteril­mesi mecburidir. Gerekirse bu yerler zorla açtırılır, kilit ve her türlü tertibat kırılabilir. Haczolunan malların zorla alınmasında hal ve durumun gerek­tirdiği her türlü zora başvurulabilir. Gerekirse borç­lu şahsa da zor kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum