Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1284681

Değer Artış Kazancına Konu Olan Gayrimenkul Satışları kapsamında aşağıdakilerden hangisi Kanun belirlemiş olduğu değer artış
kazançları dışında kalır?


İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetler

Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar

Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar

İktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Değer Artış Kazancına Konu Olan Gayrimenkul Satışları 

Kanun belirlemiş olduğu değer artış
kazançları şunlardır:
1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.
2. 70 inci maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar.
3. Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanunî mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 
4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 
5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar.
6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum