Gayrimenkullerde Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #1172149

Kiralama işlemlerinde, gelirin elde edilmesi ve katma değer vergisinin hesaplanması ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Hizmet ifası olarak kabul edilen kiralama işlemlerinde tahakkuk esası geçerlidir.

Ticari faaliyet çerçevesinde yapılan kiralamalarda, kira bedeli tahsil edilmemiş olsa bile vergi, faturalarda gösterilmek ve ödenmek zorundadır.

Zirai faaliyet çerçevesinde yapılan kiralamalarda, kira bedeli tahsil edilmemiş olsa bile vergi, faturalarda gösterilmek ve ödenmek zorundadır.

Peşin tahsil edilen kiranın tamamı için fatura düzenlenmişse, kira bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanmaktadır.

Peşin tahsil edilen kiranın tamamı için fatura düzenlenmemiş olsa bile KDV tahsil edilen kira bedeli üzerinden hesaplanır.


Yanıt Açıklaması:

Genel anlamıyla “elde etme” kavramı belirli bir değerin bir kişinin mal varlığına katılmasını ifade etmektedir. Katma değer vergisi uygulamasında, mal teslimi ve hizmetin ifası ile vergiyi doğuran olay meydana gelmekte ve tahakkuk esasına göre vergi hesaplanmaktadır. Hizmet ifası olarak kabul edilen kiralama işlemlerinde de tahakkuk esası geçerli olduğundan verginin doğması tahsilata bağlı değildir. Bu nedenle özellikle ticari, zirai ve mesleki faaliyet çerçevesinde yapılan kiralamalarda, kira bedeli tahsil edilmemiş olsa bile vergi, faturalarda gösterilmek ve ödenmek zorundadır. Peşin tahsil edilen kira bedellerinde KDV, tahsil edilen kiranın tamamı için fatura düzenlenip düzenlenmemesine bağlıdır. Peşin tahsil edilen kiranın tamamı için fatura düzenlenmişse, vergiyi doğuran olay faturanın düzenlendiği tarihte meydana geldiği için, kira bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanmaktadır. Peşin tahsil edilen kiranın tamamı için fatura düzenlenmemiş ise KDV yalnızca ilgili dönemde tahsil edilen kira bedeli ile sınırlı olmaktadır. Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum