Gelişimsel Tanı Ve Değerlendirme Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #994669

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Ölçme ve değerlendirme çalışmalarında birden fazla bilgi kaynağına ulaşmak ve bilginin toplanmasını sağlamak önemlidir.

Çocukların farklı değerlendirme araçları ile gelişimsel açıdan değerlendirilmesi, çocuk ile ilgili değerlendirme aracından kaynaklı olumsuz ya da yanlış yorumlamaların önüne geçilmesini sağlanacaktır.

Yapılacak değerlendirmede kullanılacak araçlardan standart değerlendirme araçlarının varlığı; çocukların ayrım yapılmaksızın standart değerlendirilmesini sağlamaktadır.

Programın çocuk yararına olup olmadığa ilişkin süreç içinde ara izlemlerin yapılması gerekmektedir.

Aile ile çocuğun değerlendirmelerinin ayrı yapılması ve etik ilkeler gereğince sonuçların aile ile paylaşılmaması gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Unutulmaması gereken, hangi değerlendirme aracı kullanılırsa kullanılsın dikkat edilmesi
gereken önemli hususların olduğudur. Bunlar;
• Ölçme ve değerlendirme çalışmalarında birden fazla bilgi kaynağına ulaşmak ve bilginin toplanmasını sağlamak önemlidir. Çünkü farklı kaynaklar farklı açılardan durum değerlendirmesi yapmaya yardımcı olmaktadır.
• Her değerlendirme aracının kendi içinde olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Dolayısıyla çocukların farklı değerlendirme araçları ile gelişimsel açıdan değerlendirilmesi, çocuk ile ilgili değerlendirme aracından kaynaklı olumsuz ya da yanlış yorumlamaların önüne geçilmesini sağlanacaktır.
• Yapılacak değerlendirmede kullanılacak araçlardan standart değerlendirme araçlarının varlığı; çocukların ayrım yapılmaksızın standart değerlendirilmesini sağlamaktadır.
• Değerlendirmelerde çocuk ve ailenin birlikte değerlendirilmesi ve değerlendirme sonuçlarının etik kurallar çerçevesinde aile ile paylaşılması; çocuğun gelişimi hakkında uzmanların verdiği detaylı bilgilerin paylaşımını ve ailenin de programın bir
parçası olmasını sağlamaktadır.
• Programın çocuk yararına olup olmadığa ilişkin süreç içinde ara izlemlerin yapılması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum