Gelişimsel Tanı Ve Değerlendirme Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #969001

Aşağıdakilerden hangisi aile ile yapılan görüşmelerde sergilenebilecek olumlu iletişim becerilerinden biridir?


İçtenlik

Koşula dayalı ilgi

Koşula dayalı kabul

Tek taraflı düşünme

Pasif dinleme


Yanıt Açıklaması:

Aile ile yapılan görüşmelerde sergilenebilecek olumlu iletişim becerileri şu şekildedir:
İçtenlik: İçten ve samimi bir yaklaşım sergileme anlamına gelmektedir. Görüşme yapan uzmanın kusursuz olması beklenmemektedir (bu olanaklı da değildir) ancak görüşme saatinde kendisini içtenlikle ifade etmesi ve ilişkide samimiyet kurması önem taşımaktadır.
Koşulsuz Olumlu İlgi ve Kabul: Karşısındaki bireyi önemseme ve herhangi bir koşula bağlı olmadan kabul etmektir. Ailenin olumsuz, üzücü, yorucu, acı dolu, korkulu, savunucu, normalden farklı yaşantı ve ifadelerinin yargılanmaması anlamındadır. Bu kabul şekli ailenin bilgileri paylaşmak için kendini güvende hissetmesi ve olumlu değişimin gerçekleşmesi için gereklidir. Aile ile görüşen uzmanın ailelerin çeşitli sebeplerle olumlu ya da olumsuz farklı yaklaşımlar sergileyebileceğinin bilincinde olması ve buna
uygun davranışlar sergilemesi önem taşımaktadır. Ebeveynin kültürel özellikleri ve yaşam tarzına saygı gösterme, düşünce, inanç, görünüş vb. özelliklerinden dolayı yargılamama aile ile iş birliğinin sağlanmasında temel değerlerdendir.
Empatik Anlayış: Diğerinin duygularını, duygularının yoğunluğunu ve anlamını algılama yeteneği olan empatide mesajı veren kişinin söylediklerini ve duygularını anlamak ve geri iletmek olmak üzere iki yön bulunmaktadır. Diğer kişiyi anlamak temel anlayış olduğu hâlde empati kurarken nesnelliğini yitirmemek, karşıdakinin korku, kaygı, incinme, öfke gibi duyguları ile bunalmamak gerekmektedir.
Etkin Dinleme: Çocuğu ile ilgili bilgileri paylaşırken aileyi duyarlı bir biçimde dinlemek, duymak ve anlamak çok önemlidir. Bir başka kişiyi etkin olarak dinlemek; ona “seni önemsiyorum” mesajını vermeyi sağlamaktadır. Bunun için aileyi olumlu bir tutum
içinde, dikkatle dinlemek, onun hislerini ve söylemek istediklerini anlamaya çalışmak ve bunları özetleyerek ifade etmek gerekmektedir.
Kendisi ve çocuğu hakkında özel bilgileri paylaşması beklenen aile ile kurulan ilişkide bu temel anlayış benimsenmeli ve buna uygun davranışlar sergilenmelidir. Aile ile görüşmeden önce uzmanın görüşme için hazırlanması, sorulacak sorular ve paylaşılacak bilgiler için planlanma yapması, zamanını etkili kullanması çok önem taşımaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum