Gelişimsel Tanı Ve Değerlendirme Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #988421

Aşağıdakilerden hangisi değerlendirme sonuçlarının yorumlanmasında dikkat edilmesi gereken kurallardan değildir?


Her çocuğun gelişim hızı ve özellikleri birbi­rinden farklıdır  

Değerlendirme tek yönlü ve sadece çocuk odaklı olmalıdır.

Çocuklar kesinlikle yapamadıkları beceriler için yargılanmamalıdır.

Ölçme esnasında ve sonrasında çocuğun fiziksel ve ruhsal durumu dikkate alınmalıdır.

Çocukların değerlendirilmesinde doğuştan getirdikleri ve içinde büyüdükleri ortamın özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Değerlendirme sonuçlarının yorumlanmasında dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Her ne kadar, çocukların farklı yaş dönemlerinde evrensel olarak edindikleri ve sergiledikleri bazı beceriler var ise de her çocuğun gelişim hızı ve özellikleri birbirinden farklıdır. Unutmamak gerekir ki her çocuk farklı yapısal özelliklerle dünyaya gelir ve farklı bir çevrede büyür.
  • Çocukları gelişimsel olarak gözleyip değerlendirirken onların doğuştan getirdikleri ve içinde büyüdükleri ortama ait farklı özellikleri olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Özellikle, birden fazla çocuğa sahip anne-babalar, kendi çocukları ile diğer çocukların gelişimlerini karşılaştırabilir ve bazı becerileri edinme konusunda çocukları için kaygılanabilirler. Ancak bu konuda diğer çocuklar doğru bir referans noktası olmayabilir. Yapılan çalışmalar ikiz kardeşlerin bile gelişimsel alanda birbirinden çok farklı özellikler sergileyebileceğini göstermektedir. Dolayısıyla gelişimsel değerlendirme sonrasında sonuçlar değerlendirilirken her çocuğun farklı bireysel özellikleri olduğu ve gelişiminin farklı süreçte izlediğinin unutulmaması gerekmektedir.
  • Bütün çocuklar aynı beceride aynı performansı sağlamayacaktır. Bu nedenle çocuklar kesinlikle yapamadıkları beceriler için yargılanmamalıdır.
  • Ayrıca üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan birisi de gelişim basamaklarını ve sonuçlarını değerlendirmenin, zekâ ölçmek olarak kesinlikle yorumlanmaması gerektiğidir. Her çocuk kendi gelişim süreci içerisinde değerlendirilmeli ve gelişimsel değerlendirme sonuçları da buna göre yorumlanmalıdır.
  • Ölçme esnasında ve sonrasında çocuğun fiziksel ve ruhsal durumu, mutlaka dikkate alınmalıdır.
  • Gelişimsel değerlendirmenin profesyonel bir iş olduğu unutulmamalı, özellikle özel gereksinimli bireylere yönelik yapılacak gelişimsel değerlendirmenin yönlendirme ve yerleştirme süreçlerine de doğrudan etkisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Gelişimsel değerlendirmenin sonuçlarının yorumlanması, ilerleyen süreçte erken müdahale ve eğitim programının bir parçasıdır. Değerlendirme sonuçlarını yorumlamak çocuğun güçlü yanlarını ortaya çıkarmak, olumlu benlik algısının geliştirilmesini desteklemek ve çocuk hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gibi amaçları da içermektedir.
  • Bazen küçük bir çocuğun içinde bulunduğu yetersizliği teşhis etmek güç olabilmektedir. Çünkü gelişim tüm çocuklar için aynı seyirde değildir. Bu nedenle izlemin çok iyi yürütülmesi ve programın sistemli işletilmesi gerekmektedir.
  • Değerlendirme profesyonellik ister ve çok yönlü ele alınmalıdır. Ayrıca değerlendirme, birbiri (çocuğun değerlendirilmesi, ailenin değerlendirilmesi) ile ilişkili olarak yapılmalıdır.
  • Çocukların gelişimsel değerlendirme sonuçlarına göre tipik gelişim gösteren bireyler var olan eğitim fırsatlarını kullanarak farklı gelişim alanları ile ilgili ilgi, beceri, davranış ve tutumları doğal biçimde edinebilmektedirler. Buna karşılık değerlendirme sonuçlarında yetersizlik yaşayan ya da riskli gelişim gösteren grupların onlara sağlanan eğitim fırsatlarından yararlanabilmeleri için ek düzenlemelere, özel eğitim ve destek hizmetlere gereksinimleri olabilmektedir.
  • Gelişimsel değerlendirme sonucunda özel gereksinimli bireylerin uygun eğitim sürecine başlayabilmesi, gelişimsel değerlendirme ve tanılama süreci ile başlamaktadır. Bu nedenle özel eğitim sürecinde gelişimsel tanılama ve değerlendirme, tıbbi tanılama ile birlikte sürecin ilk basamağını oluşturmaktadır. Bu süreci tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmetlerinin verilmesi izlemektedir.
  • Bireyin uygun tedavi sürecine başlaması ise tıbbi tanılama ile mümkün olabilmektedir. Ülkemizde tıbbi tanılamada, bireyin bedensel bir yetersizlik durumu olup olmadığı eğer herhangi bir yetersizlik durumu yaşanıyor ise zedelenmenin yeri, derecesi, zedelenmeye yol açan etmenler ve hastalığın süreğen olup olmadığı tespit edilmektedir. Tıbbi tanı, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, eğitsel tanı ise tıbbi tanı sonuçları da göz önünde bulundurularak Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri’ ndeki (RAM) uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Tıbbi tanılama sürecinde de alan uzmanları arasında görüş alışverişi sağlanmaktadır. Tanılama sonrasında özel gereksinimleri olduğu tespit edilen çocuğun alacağı tedavi hizmetleri, gereksinimleri dâhilinde belirlenmektedir.
  • Bireyin genel gelişimsel özellikleri dikkate alınarak verilecek tedavi hizmetlerinin kapsamında öncelikli olarak cerrahi tedavi, ilaç tedavisi, cihazlandırma (örneğin işitme cihazı) gibi yöntemler yer almaktadır (Baykoç, 2010).
  • Yönlendirme, özel gereksinimleri olan bireyin gelişimsel değerlendirme ve tanılama sonucuna göre en az sınırlandırılmış eğitim ortamı ve özel eğitim hizmetine karar verilerek eğitim planı ve özel eğitim değerlendirme kurul raporu hazırlanmasını içeren bir süreçtir. Bu sürecin sonunda Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu düzenlenir. Yönlendirme kararı verilen birey için özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından eğitim planı da hazırlanır. Eğitim planı doğrultusunda bireyin devam ettiği okul veya kurumda Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) hazırlanarak uygulanır. Yerleştirme ise Rehberlik Araştırma Merkezinde tanılaması yapılan ve özel eğitim değerlendirme kurulunca herhangi bir özel eğitim kurumuna yönlendirmesi yapılan çocukların uygun okula yerleştirilmesidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum