Gelişimsel Tanı Ve Değerlendirme Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #972307

Aşağıdakilerden hangisi değerlendirme sonuçlarının yorumlanmasında dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir?


Çocukların yapamadığı becerilere odaklanılmalıdır böylece yapabildikleri tespit edilmelidir.

Her çocuğun gelişim hızı ve ve özellikleri birbiriyle ortaktır ve planlama buna göre yapılmalıdır.

Anne-babalar birden fazla çocuğa sahipse , kendi çocuklarıyla diğerlerini karşılaştırmalıdır.

Değerlendirme sonuçları bir bakıma zeka ölçümü olarak değerlendirilmelidir.

Değerlendirme sürecinde profesyonel olunmalı ve çok yönlü ele alınmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

I- Ne kadar, çocukların farklı yaş dönemlerinde evrensel olarak edindikleri ve sergiledikleri bazı beceriler var ise de her çocuğun gelişim hızı ve özellikleri birbirinden farklıdır. Unutmamak gerekir ki her çocuk farklı yapısal özelliklerle dünyaya gelir ve farklı bir çevrede büyür.

II-Özellikle, birden fazla çocuğa sahip anne-babalar, kendi çocukları ile diğer çocukların gelişimlerini karşılaştırabilir ve bazı becerileri edinme konusunda çocukları için kaygılanabilirler. Ancak bu konuda diğer çocuklar doğru bir referans noktası olmayabilir.

III-Bütün çocuklar aynı beceride aynı performansı sağlamayacaktır. Bu nedenle çocuklar kesinlikle yapamadıkları beceriler için yargılanmamalıdır.

IV-Ayrıca üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan birisi de gelişim basamaklarını ve sonuçlarını değerlendirmenin, zekâ ölçmek olarak kesinlikle yorumlanmaması gerektiğidir.

V-Değerlendirme profesyonellik ister ve çok yönlü ele alınmalıdır. Ayrıca değerlendirme, birbiri (çocuğun değerlendirilmesi, ailenin değerlendirilmesi) ile ilişkili olarak yapılmalıdır.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum