Gelişimsel Yetersizliklerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1251814

  1. Dil
  2. Sosyal
  3. Bilişsel
  4. Görsel
  5. Psikomotor

 Hangisi/hangileri ülkemizde gelişimsel yetersizliğin tanılanmasında kullanılan ölçme-değerlendirme araçlarında bulunan alanlar arasında yer alır?


I, II, III ve V

I, II, III ve IV

II, IV ve V

I ve III

Yalnız V


Yanıt Açıklaması:

Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Türkiye’de 0-6 yaş bebek ve çocukların psikolojik gelişimlerini nesnel olarak değerlendirmek için ge­liştirilmiş bir gelişim tarama envanteridir. Envanter dört alt testten oluşmaktadır. Bu alt alanlar şunlardır; (a) Dil-bilişsel gelişim alanı, (b) ince motor gelişim alanı, (c) kaba motor gelişim alanı ve (d) sosyal beceri-öz bakım gelişim alanı.

Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA); Psikomotor (PMG), Bilişsel (BG) , Dil (DG) ve Sosyal-Duygusal (SDG) olmak üzere dört alt testten oluşmaktadır.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi, gelişimsel geriliğin ve yetersizliğin değerlendirilmesi amacıyla en sık kullanılan test Denver II Gelişimsel Tarama Testi’dir.  Denver II kısa süreli bir eğitimden sonra kullanılabilmektedir. Kişisel, sosyal, ince motor, dil ve kaba motor alanlarında çocuğun kendi yaş grubundaki çocuklar ile karşılaştırılarak hangi yüzdelik dilimde olduğunu göstermesi açısından diğer gelişimsel tarama testlerine göre daha kolay uygulanma özelliğine sahiptir. Doğru yanıt A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum