Gelişimsel Yetersizliklerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1217336

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42. Maddesinde özel gereksinimli bireylerin eğitim hakları konusuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

  1. “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
  2. Yetersizliği olan bireylerin eğitim hakları anayasa tarafından güvence altını almıştır.
  3. Yetersizliği ya da özel eğitim gereksinimi olan bireyler için devlet tedbir alır.
  4. Devlet, özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
  5. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, yetersizliği olan bireylere eğitim hakkı vermektedir.


II,III,V

I,II,III

1,II,III,IV

II,III,IV,V

III,IV, V


Yanıt Açıklaması:

Anayasa’nın 42. maddesi yurttaşların eğitim ve öğretim haklarını düzenlemektedir. Anayasa’nın 42. maddesi şu şekildedir: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultu­sunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Dev­letin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz. Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir. Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır. Eğitim ve öğretim kurumların­da sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suret­le olursa olsun engellenemez. Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası antlaşma hükümleri saklıdır”.

  1. madde incelendiğinde, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan herkesin eğitim ve öğretim hakkının olduğunu ve bu hakkın yasalar ile düzenlendiği belirtilmektedir. Bu madde ile devlet yetersizliği olan bireyleri içinde eğitim ve öğretiminin onların gereksinimlerine göre düzenlenmesi konusunda gerekli önlemleri alacağını belirtmiş bulunmaktadır. Bu durumda yetersizliği olan bireylerin eğitim hakları anayasa tarafından güvence altını almıştır. Aynı zamanda bu madde yetersizliği olan ya da yasada geçtiği gibi özel eğitim gereksinimi olan bireyler için onların topluma yararlı olabilmelerini sağlamak adına Devlet’in tedbirler alacağını ifade etmektedir. 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK), 06.06.1997 tarihli ve 23011 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir ve yetersizliği olan bireylere sunulacak eğitim hizmetlerine dayanak oluşturmaktadır.

I,II,III,IV . maddeler doğru olduğundan doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum