Gelişimsel Yetersizliklerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1302779

Aşağıdakilerden hangisi, erken dönemde gelişimsel geriliği bulunan çocuk ve ailesi için düzenlenen eğitimlerin kapsamında değildir?


Ailenin kendisine de destek sağlanmalıdır.

Farklı disiplinlerdeki uzmanlar, programa dahil edilebilir.

Eğitimler, sadece eğitim ortamını kapsamalıdır.

Eğitimlerde, aile üyelerinin güçlü yönlerine odaklanılmalıdır.

Eğitimlerde aile üyelerinin oyun becerileri geliştirilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Ebeveynler, erken çocukluk döneminde gelişimsel gerililiği olan çocuklarını erken destek programına dahil etmelidirler.  Bu programın içinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, dil ve konuşma terapisi, ebeveyn-bebek etkileşim terapisi, sosyal destek hizmetleri gibi çok farklı alanda hizmetler yer alabilmektedir. Erken destek programı denildiğinde birbiri ile bağlantısı olan bu hizmetlerin tümü anlaşılmaktadır. Bu nedenle ailelerin bu süreç içerisinde gerekli desteği sadece gelişimsel geriliği olan çocukları için değil kendileri içinde almaları gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, gelişimsel geriliğin engellenmesi ya da rehabilitasyonu için en etkili uygulamalardan biri de gelişimsel geriliği olan bireyin tüm yaşam alanı gelişimini destekleyen bir ortama dönüştürülmesidir. Uzman desteği alarak bireyin gelişimine uygun oyuncak ve materyal seçilmelidir. Aile, bir aile eğitim sürecine başlamalıdır. Uzman rehberliğinin oldukça önemli olduğu bu süreçte uzmanlar tarafından önerilen tüm çalışmalar gerekli
özen gösterilerek aile tarafından uygulanmalıdır. Ailelerin genel düşüncesinin aksine, çocukların oyun oynaması onları dünyayı tanıma ve dünyayı öğrenmelerinde en etkili yollardan birisidir. Bu sebeple ailelerin oyun becerilerinin geliştirilmesi de amaçlanmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum