Gelişimsel Yetersizliklerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1263463

I. Zihinsel yetersizlik

II. Görme yetersizliği

III. İşitme yetersizliği

IV. Epilepsi 

Yukarıdakilerden hangileri serabral palsiye eşlik eden yetersizlik türlerindendir?


I, II ve IV

I, II, III ve IV

I ve II

I, II ve III

I, II ve IV


Yanıt Açıklaması:

Serebral Palsiye Eşlik Eden Yetersizlik Türleri

Zihinsel yetersizlik: Serebral palsisi olan bireyler- de fiziksel hareketlilik yetersizlikten etkilenmemiş akranlarına oranla daha az olduğu için bu bireyler zihinsel gelişimlerini daha geç tamamlayabilirler. Bununla birlikte bu kişilerde motor merkezler et- kilenirken ayrıca beyinde zihinsel etkinlikleri yöne- ten merkezde de hasar oluşabilir. Bu nedenle yaşıt- larını geriden takip etme ya da zihinsel yetersizlik görülebilir.

Görme yetersizliği: Serebral palsisi olan kişilerde görme merkezinin doğrudan etkilenmesi sonucu görme kaybı oluşabilir. Ayrıca, görme merkezi doğ- rudan etkilenmediği ha^lde göz kaslarındaki zayıflık ya da spastisite artışından dolayı gözlerde kayma ve şaşılık görülebilir.

İşitme yetersizlikleri: Serebral palsisi olan bi- reylerde işitme merkezinin etkilenmesi sonucunda işitme kaybı oluşabilir.

Konuşma yetersizlikleri: Konuşma merkezi doğ- rudan etkilenmiş ise serebral palsisi olan kişilerde konuşma problemleri görülebilir. Bununla birlikte, konuşmanın gerçekleşmesi için gerekli olan zihin- sel yeterliliğin herhangi bir neden ile olmayışından dolayı da konuşma problemleri olabilir. Konuşmayı sağlayan dil, dudak vb. kasların zayıflığı, bu kaslarda spastisite artışı ya da istemsiz hareketlerin olması nedeniyle konuşma problemleri oluşabilir. İşitme azlığı ya da yokluğu nedeni ile oluşan ko- nuşma problemleri de olabilir.

Epilepsi nöbetleri: Epilepsi nöbetleri her yaşta başlayabilmektedir. Bu nöbetlerin kontrol edilmesi oldukça önemlidir çünkü kontrol edilemeyen nöbetler beyne zarar verebilir. Epilepsi nöbetleri ilaçla kontrol altına alınabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilaçların çok düzenli kullanılması gerektiğidir.

Doğru seçenek B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum