Gelişmekte Olan Ülkelerde Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #368354

Uluslararası örgütler için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?

I.  Hükûmetler arası uluslararası örgütler, üç veya fazla ülke hükûmetinin anlaşma ile kurdukları ve daimi bir sekreteryaya sahip örgütlerdir.

II. Hükûmet dışı uluslararası örgütler ise devletlerarasında yapılan bir anlaşmayla kurulmamışlardır.

III. En az üç farklı ülkeden yönetimde söz sahibi üyeleri, uluslararası amaçları, daimi bir genel merkezleri ve sekreteryaları bulunur.

IV. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği veya Arap Birliği hükûmetler arası uluslararası örgütlere, Kızılhaç ve Uluslararası Af Örgütü ise hükûmet dışı uluslararası örgütlere örnektir.


I, II, III

I, III, IV

I, II, IV

II, III, IV

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası Örgütler: Hükûmetler arası uluslararası örgütler, üç veya fazla ülke hükûmetinin anlaşma ile kurdukları ve daimi bir sekreteryaya sahip örgütlerdir. Hükûmet dışı uluslararası örgütler ise devletler arasında yapılan bir anlaşmayla kurulmamışlardır. Fakat en az üç farklı ülkeden yönetimde söz sahibi üyeleri, uluslararası amaçları, daimi bir genel merkezleri ve sekreteryaları bulunur. Örneğin Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği veya Arap Birliği hükûmetler arası uluslararası örgütlere, Kızılhaç ve Uluslararası Af Örgütü ise hükûmet dışı uluslararası örgütlere örnektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum