Gelişmekte Olan Ülkelerde Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #386904

     Apartheid rejimi için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?

  1. Temelleri Anglo-Boer Savaşı’ndan sonra atılmaya başlanmışır.
  1. Güney Afrika Birliği’nin kurulmasından hemen sonra ırk ayrımcılığıyla kendini göstermeye başlamıştır.
  2. Rejim ile 1911 yılında düzenlenen The Native Labour Regulatio Act (Yerli İşci Yasası) ile işçi kontratlarını bozmak siyahlar için suç hâline gelirken beyazlar için normal bir hak hâline geldi.
  3. 1913 yılında düzenlenen the Natives Land Act (Yerliler Arazi Kanunu) ile tüm arazilerin %7,5’i nüfusun 4/5’ini oluşturan siyahlara verilirken nüfusun sadece1/4’ünü oluşturan beyazlar toplam arazinin %92,5’ini kontrol edecekti.
  4. Yeni hükûmet 1911 yılında yeni bir düzenleme yaparak siyahların Dutch Reformed Kilisesine tam üye olamayacağını ilan etmiştir.


I, II, V

I, II, III, IV

I, II, V

III, IV, V, VI

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Temelleri Anglo-Boer Savaşı’ndan sonra atılmaya başlanan Apartheid rejimi, Güney Afrika Birliği’nin kurulmasından hemen sonra ırk ayrımcılığıyla kendini göstermeye başlamıştı. Bu çerçevede 1911 yılında düzenlenen The Native Labour Regulation Act (Yerli İşci Yasası) ile işçi kontratlarını bozmak siyahlar için suç hâline gelirken beyazlar için normal bir hak hâline geldi. Yine 1913 yılında düzenlenen the Natives Land Act (Yerliler Arazi Kanunu) ile tüm arazilerin %7,5’i nüfusun 4/5’ini oluşturan siyahlara verilirken nüfusun sadece 1/4’ünü oluşturan beyazlar toplam arazinin %92,5’ini kontrol edecekti. Bunların yanında yeni hükûmet 1911 yılında yeni bir düzenleme yaparak siyahların Dutch Reformed Kilisesine tam üye olamayacağını ilan etti.

Yorumlar
  • 0 Yorum