Gelişmekte Olan Ülkelerde Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #368247

Yakın tarihte uluslararası sisteme yeni devletlerin katıldığı üç önemli dönem dikkat çekmektedir. Aşağıdakilerden hangileri bu üç önemli dönem için söylenebilir?
I.  Dünya Savaşı sonucunda Habsburg ve Osmanlı İmparatorluklarının yıkılması
II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan dekolonizasyon süreci
III. Soğuk Savaş sonrasında SSCB’nin yıkılması ve komünist blokun çözülmesidir.
IV. Doğu blokunun yıkılmasının ardından Yugoslavya’da yaşanan etnik çatışmalar ya da günümüzde etkisi hâlâ devam etmekte olan Arap Baharı da aslında II. Dünya Savaşı sonrası dekolonizasyon sürecinin tamamlanmasıdır.


I, II, III

I, III, IV

I, II, IV

II, III, IV

 I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Devlet sayısının artışındaki ilk dalga, I. Dünya Savaşı sonucunda Habsburg ve Osmanlı ‹mparatorluklarının yıkılması sonrası yeni devletlerin ortaya çıkışı ile yaşandı. ‹kinci dalga, II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan dekolonizasyon süreci yani Avrupalı devletlerin denizaşırı sömürgelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarıydı. Üçüncü dalga ise Soğuk Savaş sonrasında SSCB’nin yıkılması ve komünist blokun çözülmesidir. Bu üç kritik dönemde de emperyal güçlerin dünyanın bazı bölgelerinden çekildiğ ini ve bu boşluğu kimi zaman yeni kurulmanın zayıflığı içindeki devletlerin, kimi zaman da anarşinin doldurduğunu görüyoruz. Doğu blokunun yıkılmasının ardından Yugoslavya’da yaşanan etnik çatışmalar ya da günümüzde etkisi hâlâ devam etmekte olan Arap Baharı da aslında II. Dünya Savaşı sonrası dekolonizasyon sürecinin tamamlanmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum