Gelişmekte Olan Ülkelerde Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #441416

Kafkas kökenli Arya kabilelerinin Hindistan’a gelerek bu bölgede yaşayan Dravit halkı ile kaynaşması, bölgedeki siyasi oluşumu etkileyen önemli bir sonuç doğurmuştur. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu önemli sonucu ifade etmektedir?


Hindu inançları ile desteklenen hiyerarşik ve katı toplumsal sınıf düzeni olan kast sistemi bölgede yerleşmiştir.

Birliğe ulaşmak eşitlikçi, temelde yeniden yorumlanmış ve bu eşitlikçi anlayış geniş bir coğrafyada farklı ekollere ayrılmıştır. 

Birçok dini ekol ve bölgesel yönetimler merkezi bir imparatorluk altında birleştirilmiştir.

Hindistan yarımadasının kuzeyinde İslam geniş bir yayılma alanı bulmuştur.

Birbirleri ile rekabet hâlindeki birçok dinî ekol ve bölgesel yönetimler ilk kez dışarıdan güçlü bir dinî-kültürel meydan okuma ile karşı karşıya kalmışlardır.


Yanıt Açıklaması:

Hint medeniyeti üç bin yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. MÖ 2000’li yıllarda Kafkasya kökenli Arya kabileleri bölgeye gelerek, yarımadanın güneyinde yaşayan Dravit halkları ile kaynaştılar. Bu dönemin modern Hindistan açısından iki önemli sonucu olmuştur. Öncelikle bu iki topluluğun kaynaşması bölgede çok etkili bir inanç sistemi olan Hinduizm’in oluşumuna kaynaklık etmiştir. Aryalar aynı zamanda Hindu inançları ile desteklenen hiyerarşik ve katı bir toplumsal sınıf düzeni olan kast sistemini de bölgede yerleştirdiler.

Yorumlar
  • 0 Yorum