Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1378394

Bitki metabolizmasında önemli fonksiyonları olan parankima hücreleri, üstlendikleri görevler bakımından dört grup altında değerlendirilmektedir. Bunlar; •Assimileme parankiması •Aerankima (havalandırma) parankiması •İletim parankiması •Depo parankimasıdır. Aşağıdakilerden hangisi Aerankima (havalandırma) parankimasının özelliklerinden biridir?


Daha çok bitkilerin ışık gören yapılarında bulunmaktadır

İçerdiği kloroplast sayesinde fotosentez yaparak organik madde sentezlemektedir

Özellikle kaktüsgiller (Cactaceae) üyesi bitkiler, sukkulant parankimaya güzel bir örnek oluşturur.

Bir su bitkisi olan Nyphaea alba (Nilüfer)’ın içerdiği havalandırma parankiması örnek olarak verilebilir.

Yapraklarda bulunan silindirik formda palizat parankiması ve daha yuvarlak formda olan sünger parankiması örnek olarak verilebilir.


Yanıt Açıklaması:

Assimileme parankiması, daha çok bitkilerin ışık gören yapılarında bulunmaktadır. İçerdiği kloroplast sayesinde fotosentez yaparak organik madde sentezlemektedir. Yapraklarda bulunan silindirik formda palizat parankiması ve daha yuvarlak formda olan sünger parankiması assimileme parankimasına örnek olarak verilebilir. Aerankima (havalandırma) parankiması, bitkinin gaz alışverişini sağlayan bir dokudur. Bu fonksiyonunu yerine getirebilmek için geniş hücrelerarası boşluklara sahiptirler. Hücrelerarası boşluklar, özellikle su ve bataklık bitkilerinde iyi gelişmiştir. Bir su bitkisi olan Nyphaea alba (Nilüfer)’ın içerdiği havalandırma parankiması örnek olarak verilebilir. İletim parankiması, assimileme parankiması tarafından sentezlenen organik bileşiklerin diğer dokulara iletilmesi ve iletim sistemi aracılığı ile gelen su ve minerallerin fotosentez görevi üstlenen hücrelere iletilmesini sağlayan parankima dokusudur. Depo parankiması, fotosentez sonucu sentezlenen organik bileşikler ve suyu depo eden parankima dokusur. Besin depo eden parankima, daha çok rizom, soğan, yumru gibi toprakaltı organlarında ve tohumun endosperminde daha çok bulunur. Kurak ya da çöl ortamında yaşayan bitkilerde ise, su depo etmeye yarayan ve sukkulent parankima adı verilen bir tip depo parankiması da mevcuttur. Özellikle kaktüsgiller (Cactaceae) üyesi bitkiler, sukkulant parankimaya güzel bir örnek oluşturur.

Yorumlar
  • 0 Yorum