Genel Biyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1372427

  1. Göç
  2. Mutasyon
  3. Seleksiyon
  4. Şansa bağlı eşleşme

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri populasyonlardaki genlerin değişmesine sebep olan faktörlerdendir?


I ve II

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Populasyonlardaki genlerin değişmesine neden olan çeşitli faktörler vardır. Bunlar:

Göç; bireylerin bir populasyondan başka bir populasyona hareketidir. Göçle yeni allellerin populasyonlara katılımı ya da çıkışı olabilir, bu durumda allel frekansları değişir.
• Mutasyon; bir gendeki yapısal bir değişikliğe bağlı olan kalıtılabilir bir özellik olup, varyasyonların esas kaynağıdır. Mutasyon ile populasyonda bulunmayan yeni bir allel meydana gelebilir ya da var olan allellerin frekansı değişebilir.
• Populasyon Büyüklüğü ve Şansa-Bağlı Genetik Sürüklenme; yeterli büyüklükteki doğal populasyonlarda, eşleşme ve yaşamanın tamamen eşit koşullarda ve şansa bağlı olduğu durumda, gen frekansı dengede olacaktır.
• Seleksiyon (Doğal Ayıklanma); populasyonda bulunan bireylerin hepsi genlerini bir sonraki kuşaklarına aktarmada çeşitli faktörlerin etkisiyle eşit şansa sahip olamayabilirler. Genotiplerin üreme başarısını etkileyen ve bunun sonucunda genotiplerin farklı üretimini sağlayan mekanizmaların tümüne seleksiyon (doğal ayıklanma ya da seçme) denir. Rastgele eşleşmenin olduğu bir populasyonda, seleksiyon allel frekansınının seviyesini etkileyen önemli bir faktördür.
• Şansa Bağlı Eşleşme; erkek ve dişi gametlerin buluşma olasılıkları ve her bir genotipin üretim oranı herhangi bir seleksiyon söz konusu olmaksızın eşittir. Böyle bir durumda,
gen frekansı sabit kalır.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum