Genel Dilbilim 1 Deneme Sınavı Sorusu #1097287

Hava akımı düzenekleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Türkçe'de akciğer ve gırtlaksıl hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler kullanılmaktadır

Kafkas dilleri ailesine ait olan Abhazca, Kabartayca, Gürcüce gibi dillerde artdamaksıl hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler de bulunmaktadır.

Tüm dillerde püskürtmeli akciğer hava düzeneği ile oluşturulan sesler kullanılmaktadır. 

Emmeli akciğer hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler bazı dillerde konuşma sesi olarak kullanılmaktadır.

Havanın dışarı itilmesi ile oluşturulan seslere emmeli, içeri çekilmesi ile oluşturulan seslere püskürtmeli adı verilir.


Yanıt Açıklaması:

Konuşma sürecinde kullanılan sesleri çıkarmada birbirlerinden hava akımını başlatan organın niteliği açısından ayrılan üç ayrı hava akımı düzeneği kullanılmaktadır.Gırtlaksıl ve artdamaksıl hava akımı düzenekleri ise bazı dillerde akciğer hava akımı düzeneği yanı sıra kullanılmaktadır. Türkçede yalnızca akciğer hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler kullanılmaktadır. Kafkas dilleri ailesine ait olan Abhazca, Kabartayca, Gürcüce gibi dillerde gırtlaksıl hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler de bulunmaktadır. Artdamaksıl hava akımı ile oluşturulan sesler ise Ewe gibi bazı Afrika dillerinde görülmektedir. Hava akımı düzeneklerinde başlatıcılar, seslerin oluşmasını sağlayan hava akımını iki ayrı biçimde başlatır. Bu biçimler havanın pompalamayı andıran hareketi ile dışarı itilmesi ya da emmeyi andıran hareket ile içeri çekilmesidir. Bunlardan havanın dışarı itilmesi ile oluşturulan seslere püskürtmeli, içeri çekilmesi ile oluşturulan seslere emmeli adı verilir. Ancak, hava akımı düzeneklerinin her biri tarafından her iki biçimle de hava akımı başlatılabilmesine karşın, oluşturulan tüm sesler insanlar tarafından konuşma sesi olarak kullanılmamaktadır. Örneğin, tüm dillerde püskürtmeli akciğer hava düzeneği ile oluşturulan sesler kullanılmaktadır. Buna karşın emmeli akciğer hava akımı düzeneği ile oluşturulan sesler hiç bir dilde konuşma sesi olarak kullanılmamaktadır. Ağlarken ya da koşarken konuşmağa çalışıldığı sırada çıkarılan sesler emmeli akciğer hava akımı düzeneği ile oluşturulmaktadır. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum