Genel İşletme Deneme Sınavı Sorusu #1088512

"Ülkemizde 250 kişiden çok yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk lirasından fazla olan işletmelere büyük işletme diyebiliriz.” Tanımlamasında temel alınan kıyaslama ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?


Küçük ve orta büyüklükte işletmeler

Anonim şirketler

Özel işletmeler

Uluslararası işletmeler

Çok uluslu işletmeler


Yanıt Açıklaması:

Sorunun doğru yanıtı “Küçük ve orta büyüklükte işletmelerdir” (KOBİLER). Türkiye’de işletmelerin niceliksel ölçülere göre büyüklüklerinin saptanmasında 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un ek birinci maddesine dayanılarak hazırlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik” belirleyicidir.

 Buna göre, önce Türkiye’de çok kullanılan KOBİ tanımı yapılmıştır. “Küçük ve Orta Büyüklükte işletme (KOBİ): 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk lirasını aşmayan ve Yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ve kısaca KOBİ olarak sınıflandırılan ekonomik birimler veya girişimlerdir. Bu yönetmelikte büyük işletme tanımı açık olarak yapılmamaktadır ama kendiliğinden büyük işletmelerin tanımı ortaya çıkmıştır. Daha açık bir ifade ile tanımı yapılan KOBİ’den büyük olanlar büyük işletme olarak görülecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum