Genel İşletme Deneme Sınavı Sorusu #487438

Bir işletmenin finansal yapısı çok sağlam, kârlılığı yüksek, buna karşın likiditesi çok düşüktür. Bu işletmenin likidite sorununu çözmek için hangi finansal tablosunu incelemek gerekir?


Bilanço

Gelir tablosu

Öz kaynaklarda değişim tablosu

Nakit akım tablosu

Tek düzen hesap planı


Yanıt Açıklaması:

İşletmenin dönem sonunda elinde bulunan nakit ve nakde eşdeğer varlıkları bilançoda raporlanır. Ancak bilanço sadece o andaki durumu gösterdiği için dönem içindeki nakit hareketlerini ortaya koymaz. Dolayısıyla, likidite sorununu çözme konusunda yeterli olmayabilir.
Gelir tablosu tahakkuk esasına göre düzenlendiği için gelir tablosunda gelir ya da gider olarak raporlandığı hâlde, nakit hareketine neden olmayan faaliyet sonuçları olabilir. Buna karşın nakit giriş çıkışlarına neden olduğu hâlde, gelir ya da gider gerçekleşmediği için gelir tablosunda yer almayıp, nakit akım tablosunda yer alan bazı kalemler de olabilir. Bundan ötürü, gelir tablosu da likidite sorununu çözme konusunda yeterli olmayabilir.
Öz kaynaklarda değişim tablosu ise, bir hesap döneminde öz kaynaklarda oluşan değişmeleri nedenleriyle birlikte gösteren bir tablodur; günlük nakit hareketleriyle ilgilenmez.
Tek düzen hesap planı ise, muhasebe uzmanlarının uluslararası standartlara uyumlu finansal tablolar hazırlayabilmek için kullandıkları bir hesap planıdır. İşletmenin likidite sorunuyla ilgisi bulunmaz.
Nakit akım tablosu işletmenin nakit tahsilat ve ödemelerini gerektiren işlemlerinin ayrıntısını gösterir. Ayrıca, nakit akım tablosunun düzenlenmesinde nakit esası geçerlidir. Bu nedenle, likidite sorununu nakit akım tablosunu inceleyerek çözebiliriz.

Yorumlar
  • 0 Yorum