Genel Muhasebe 1 Deneme Sınavı Sorusu #829270

Muhasebe sürecinin aşamalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Dönem sonuna kadar planlanan sürelerde (aylık, üç aylık vb.) düzenlenen mizanlara ara mizan denir.

Dönem sonu, yani 31 Aralık itibarı ile, düzenlenen ilk zorunlu mizan genel geçici mizandır.

Kesin mizan, her dönem sonunda çıkarılan son mizandır.

Finansal Durum Tablosu, Kapsamlı Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu, Öz Kaynaklar Değişim Tablosu; kesin mizandan sonra düzenlenir.

Yevmiye defterinden büyük deftere aktarımların matematiksel doğruluğunu test etmek için envanter kullanılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerde muhasebe sürecinin aşamaları şunlardır:
1. Açılış kayıtları: Yeni kurulan işletmede yapılacak envanter çalışması ve düzenlenecek açılış bilançosundan hareketle, faaliyetine devam eden işletmelerde ise dönem başı bilançosundan hareketle yapılan kayıttır. Bilançonun aktifi, açılış yevmiye kaydının borç tarafına; pasifi ise alacak tarafına kaydedilir.
2. Dönem içi mali işlemlerin kayıtları: Dönem içi işlemler, önce yevmiye defterine maddeler şeklinde ve yevmiye defterinden de büyük deftere aktarma şeklinde kaydedilir.
3. Ara mizanlar: Yevmiye defterinden büyük deftere aktarımların matematiksel doğruluğunu test etmek için mizanlar kullanılmaktadır. Dönem sonuna kadar planlanan sürelerde (aylık, üç aylık vb.) düzenlenen mizanlara ara mizan denir.
4. Genel geçici mizan: Muhasebe dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Dönem sonu, yani 31 Aralık itibarı ile, düzenlenen ilk zorunlu mizandır. İşletmenin kayıtlı durumunu gösterir.
5. Envanter ve envanter kayıtları: Genel Geçici Mizana bakılarak hareketler incelenir; işletmenin varlıkları sayılır, ölçülür, tartılır ve değerlenir. Alacakları ile borçlarının mutabakat çalışmaları yapılır. Kayıtlardaki durumu ne olursa olsun (Bilerek veya bilmeyerek hatalar olabilir.) işletmenin gerçek durumu envanter listeleri ile çıkartılır. Bu aşamada işletmenin kayıtlı durumu ile fiili durumu arasındaki uyumsuzlukların yapılacak envanter kayıtları ile aynı noktaya getirilmesi sağlanır. Kayıtların fiili duruma uygun olması sağlanır. Maliyet hesapları ve gelir tablosu hesaplarının kapanış kayıtları gerçekleştirilir.
6. Kesin mizan: Her dönem sonunda çıkarılan son mizandır. Bu mizanda kalanlar, işletmenin fiili durumunu gösteren tutarlarıdır. Bu mizandan hareketle işletmenin finansal tabloları düzenlenir.
7. Finansal tabloların düzenlenmesi: Finansal Durum Tablosu (bilanço), Kapsamlı Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu, Öz Kaynaklar Değişim Tablosu; kesin mizandan sonra düzenlenir.
8. Kapanış kayıtları: Dönem sonu bilançosundan hareketle yapılır. Dönem sonu bilançosunun pasifi yevmiye kaydının borç tarafına, aktifi alacak tarafına kayıtlanır. Bu kayıttan sonra büyük defter hesaplarının tamamı kapanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum