Genel Muhasebe 1 Deneme Sınavı Sorusu #829284

Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Vergi Usul Kanunu, yevmiye ve envanter defteri için tasdik zorunluluğunu getirmiştir.

Öteden beri işine devam etmekte olanlar ertesi yıl kullanacakları defterleri içinde bulundukları yılın aralık ayı içinde tasdik ettirmek zorundadır.

Yeniden işe başlayanlar, işe başlama tarihinden önce tasdik ettirmek zorundadır.

Aynı defteri ertesi yıl da kullanmak isteyenler, bulundukları yılın aralık ayı içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.

Defterlerin dolması hâlinde veya diğer nedenlerle bir yıl içinde defter kullanmak zorunda kalanlar, kullanmadan önce tasdik ettirmek zorundadır.


Yanıt Açıklaması:

Vergi Usul Kanunu, yukarıda ifade edildiği gibi zorunlu defterlerden yevmiye ve envanter defteri için tasdik zorunluluğunu getirmiştir. İşletmeler, Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemini aşağıda belirtilen tarihlerde notere yaptırmak zorundadır:
1. Öteden beri işine devam etmekte olanlar ertesi yıl kullanacakları defterleri içinde bulundukları yılın aralık ayı içinde,
2. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler; işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi mükellefiyeti kalkanlar ise muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde,
3. Defterlerin dolması hâlinde veya diğer nedenlerle bir yıl içinde defter kullanmak zorunda kalanlar, kullanmadan önce,
4. Aynı defteri ertesi yıl da kullanmak isteyenler, kullanacağı yılın ocak ayı içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum