Genel Muhasebe 1 Deneme Sınavı Sorusu #614817

I. 320 Satıcılar hesabı
II. 391 Hesaplanan KDV hesabı
III. 153 Ticari Mallar hesabı
Devamlı envanter yöntemi kullanan bir işletmenin kredili olarak almış olduğu malların bir kısmının istediği özellikleri taşımaması üzerine iskonto talep etmesi ve bu talebin kabul edilmesi durumunda işletmenin yukarıdaki hesaplarından hangileri işlem görür?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

Yalnız III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

İskonto talep edilen malın maliyetinde bir azalış meydana gelir. Dolayısıyla söz konusu mal satın alındığında maliyet bedeli üzerinden 153.01 Alışlar hesabının borcuna kaydedilmiş olduğu için maliyet bedelinde meydana gelen azalış, 153 Ticari Mallar hesabında açılacak “Alış İskontosu” alt hesabının alacağına;
İşletmenin söz konusu malları satın alma koşullarına (peşin/kredili) bağlı olarak ilgili hesap ya da hesapların borcuna kaydedilir.
İskonto mal teslim alındıktan sonra değil de mal satın alındığı esnada elde edilmiş ise bu durumda ayrıca bir iskonto kaydı yapılmaz. Söz konusu tutar direkt ilgili malın satın alma maliyetinden bir indirim olarak dikkate alınır.
Satın alınan mallara ilişkin iskonto tutarı, işletmenin mal stoku seviyesinde fiziki olarak değil ancak değer olarak azaltıcı bir etki yaratır. Bu nedenle “Ticari Mallar” hesabı, iskonto tutarı kadar; “Hesaplanan KDV” hesabı iskonto tutarı üzerinden hesaplanan KDV tutarı kadar alacaklandırılır. Söz konusu mallar kredili alınmış olduğu için “Satıcılar” hesabı toplam tutar kadar borçlandırılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum