Genel Muhasebe 1 Deneme Sınavı Sorusu #625453

"A" İşletmesi tahsil edilmek üzere "X" Bankasına verdiği t30.00'lık çekin tahsil edildiğini gelen dekonttan öğrenmiştir.

Bu bilgilere göre "A" İşletmesi bu mali nitelikteki işleme ait yapacağı yevmiye kaydında aşağıdaki hesaplardan hangisini alacaklandırır?


Kasa hesabı

Satıcılar hesabı

Borç Senetleri hesabı

Alınan Çekler hesabı

Sermaye hesabı


Yanıt Açıklaması:

Alınan Çekler

Hazır Değerler grubunda kasadaki paradan sonra  en likit varlık, işletmenin  sahip olduğu çeklerdir. işletmeler, ticari işlemlerinde kasadaki parası veya  bankadaki  ti- cari mevduatı yerine kaydi para olarak çekleri kullanabilir. işletmenin bir varlık  satışı veya  bir alacak tahsili  karşılığında  nakit  yerine geçen bir çek alması durumunda 101 ALINAN ÇEKLER hesabı kullanılır. Alınan  Çekler  hesabı; ibraz  süreleri sonun- da  tahsil  edilmesi beklenen, likiditesi bakımından kasa  ile  eşdeğer niteliğe  sahip olan  ve Hazır Değerler grubunda yer alan  bir hesaptır.

İşletme  bir varlığın  satışı veya  vadesi bitmiş bir alacağını tahsil  etmek  için  bir çek aldığında  101 Alınan  Çekler  hesabı borçlandırılır. Çek tahsil edildiğinde ise bu hesap alacaklandırılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum