Genel Muhasebe Deneme Sınavı Sorusu #39910

'' İŞTİRAKLER HESABI '' hangi özelliklere sahip bir hesaptır ?


Bağlı Menkul Kıymetlerin, satınalma bedellerine göre borsa veya piyasa değerlerinde önemli ve sürekli bir düşüklük görülür ise, ortaya çıkabilecek zararları karşılamak amacı ile hesaplanan karşılıkların izlendiği aktif düzenleyici bir hesaptır.
İştirak paylarının, satın alma bedellerine göre borsa veya piyasa değerlerinde önemli ve sürekli bir düşüklük görülür ise, ortaya çıkabilecek zararları karşılamak amacı ile ayrılan karşılıkların izlendiği aktif düzenleyici bir hesaptır.
Bir işletmenin doğrudan veya dolaylı olarak % 50'den fazla sermayesine, ya da yönetimin çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerindeki sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Diğer mali duran varlıkların değerinde, sürekli ya da önemli değer azalışlarının izlendiği hesaptır.
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne (MSUGT) göre, bir işletmenin yönetimine katılmak amacıyla % 10-50 sermayesini temsil edecek hisse senetleri satın alınır ise sözkonusu yatırım iştirak sayılır ve sahip olunan hisse senetleri bu hesapta izlenir.

Yanıt Açıklaması: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne (MSUGT) göre, bir işletmenin yönetimine katılmak amacıyla % 10-50 arasında sermayesini temsil edecek hisse senetleri satın alınır ise sözkonusu yatırım iştirak sayılır ve sahip olunan hisse senetleri bu hesapta izlenir. Bir ilişkinin iştirak sayılabilmesi için; satınalınan hisse senetlerinin, satınalan işletmeye, bu senetleri çıkaran işletme üzerinde en az % 10 oy hakkı veya yönetime katılma hakkı sağlaması gerekir. TMS 28’e göre, bir yatırımcının doğrudan ya da dolaylı olarak (örneğin bağlı ortaklıkları vasıtasıyla) yatırım yapılan işletmenin oy hakkının % 20 ya da daha fazlasını elinde tutması durumunda, aksi açıkça ortaya konulamadığı sürece, söz konusu yatırımcının önemli etkisi bulunduğu kabul edilir. İştirak amacı ile satınalınan veya satın alınması taahhüt edilen hisse senetleri bu hesaba borç, satıldığında ise alacak kaydedilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum