Gıda Bilimi ve Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #978687

Kapalı bir tüp içinde gelişen/ çoğalan mikroorganizmalarda kaç aşamalı bir gelişme eğrisi elde edilir ? 


4

5

6

7

8


Yanıt Açıklaması:

MİKROORGANİZMALARIN GELİŞMESİ
Gelişme Eğrisi
Kapalı bir ortamda (bir tüp içinde) yeteri kadar besin maddesi bulunduğunda ve gelişme için gereken sıcaklık vb. faktörler de uygun olduğunda mikroorganizmalar çoğalmaya başlarlar. Basit olarak, bakteriler ikiye bölünürler. Başlangıçta 1 adet olan bakteri, belirli bir süre sonra 2 adet olur. Sonra 4, 8, 16, ... şeklinde sayısını artırır. İkiye bölünme için geçen süre “generasyon süresi” olarak adlandırılır. Diğer canlı türlerinde olduğu gibi bu süre türden türe çok farklılık gösterir. Örneğin tavşan, fare, kedi gibi hayvanlar hızla çoğalırken, zürafa ve fil göreceli olarak daha yavaş çoğalır.
Kapalı bir ortamda gelişen bakteriler, besin maddelerini alırlar. Bunları hücre yapılarının oluşturulmasında ve enerji için kullanırlar. Sonuçta metabolizma sonunda çeşitli kimyasal maddeler (metabolit) hücre dışına atılır. Tüpte biriken bu metabolitler (örneğin asit, alkol vb.), zaman içinde, bunları oluşturan mikroorganizmaya zarar vermeye başlar. Buna bağlı olarak gelişme hızında bir yavaşlama (generasyon süresinin uzaması) görülür. Çoğalma devam ettikçe metabolit birikimi devam eder ve artık bakterilerde giderek artan bir ölüm görülür. Canlı hücre sayısı azalmaya başlar.
Buna göre kapalı bir tüp içinde gelişen/ çoğalan mikroorganizmalarda 8 aşamalı bir gelişme eğrisi elde edilir: 1. Latent (gizli dönem), 2. Üremenin süratlendiği dönem (lag dönemi), 3. Logaritmik üreme dönemi, 4. Üremenin azalma dönemi, 5. Durma dönemi, 6. Bakterilerin azalma dönemi, 7. Logaritmik azalma dönemi (ölme dönemi), 8. Yeniden düzenlenme dönemi.

Doğru cevap E şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum