Gıda Bilimi ve Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1063574

Aşağıdakilerden hangisi konservelerde ısı iletimini (soğuk noktanın ısınmasını) etkileyen fak­törler arasında yer almaz?


Konserve kabının yapıldığı materyal

Konserve kabının büyüklüğü

Gıdanın konserve kabına doldurma miktarı

Ortamda bulunan tuz, şeker ve kolloidlerin etkisi

Konservesi yapılan besinin içindeki su miktarı


Yanıt Açıklaması:

Konservelerde ısı iletimini (soğuk noktanın ısınmasını) etkileyen başlıca fak­törler;

  • Konserve kabının yapıldığı materyal: Konserve kapları başta teneke ve cam olmak üzere diğer bir takım materyalden yapılmaktadır. Teneke kapların yapıldığı madde olan demir, cama göre ısıyı 9 misli daha hızlı iletmektedir. Dolayısıyla cam kaplarda ısı iletimi teneke kaplara göre daha yavaş olup, soğuk nokta daha geç ısınır.
  • Konserve kabının büyüklüğü: Kapların büyüklüğü ve şekli ısı iletimini et­kilemektedir. Küçük kutularda bulunan konservelerde ısı iletimi daha ça­buk olmakta, dolayısıyla sterilizasyon kısa sürede gerçekleşmektedir.
  • Gıdanın konserve kabına doldurma miktarı: Miktarı fazla ve sıkı doldurul­muş konserve kaplarında ısı iletimi, bu kaplarda konveksiyon hareketi zor olacağından ve sıvı kısmın oranı az olacağından, gevşek olarak doldurul­muş kaplara göre daha yavaştır. Dolayısıyla soğuk nokta daha geç ısınır ve sterilizasyon süresi daha uzundur.
  • Otoklava konulan kap muhteviyatının başlangıç sıcaklığı: Kapların otokla­va konulduğu andaki soğuk noktasının sıcaklığına başlangıç sıcaklığı denir. Bu sıcaklık, ısının konserve kabına iletiminin geç veya çabuk olmasında başlıca etkendir. Kap ile otoklav arasındaki sıcaklık farkı ne kadar fazla olursa, ısı iletimi o kadar hızlı gerçekleşir.

Sallanmanın etkisi: Konserve kapları otoklavda sallandıkları zaman içerik­leri, daha iyi karışmakta ve oluşan hareketle ısı iletimi doğal olarak hızlanıp kolaylaşmaktadır.

  • Ortamda bulunan tuz, şeker ve kolloidlerin etkisi: Konserve kabında bulu­nan düşük konsantrasyonlardaki tuz ve şeker gibi suda erimiş maddeler, ısı iletimini fazlaca etkilememektedir. Bununla beraber meyve konservelerin­de kullanılan yüksek konsantrasyonlardaki şeker şurubu, ısı iletimini ya­vaşlatmaktadır. Ayrıca nişasta, pektin ve jelatin gibi kolloidler ısı iletimini etkilemektedir. Meyve ve sebze ürünlerinde bu kolloidlerin ilave edildiği durumlarda, ısıl işlem süresi uzayacaktır.
  • Otoklav sıcaklığının etkisi: Otoklav başlangıç sıcaklığı yükseldikçe, konser­ve kabında ısı iletimi hızlanmaktadır. Çünkü böylece otoklav sıcaklığı ile kap içeriğinin ilk sıcaklıkları arasındaki fark artmakta, bu ise ısı iletimini hızlandırmaktadır.
  • Kutu muhteviyatının fiziksel yapısının etkisi: Konserve kabında ısı iletimi, kutu içeriğinin fiziksel yapısından büyük ölçüde etkilenir. Örneğin püre halindeki ürünlerde (domates salçası gibi) ısı iletimi, kondüksiyonla ger­çekleşir. Isınma yavaş ve simetrik olup, soğuk nokta kutunun orta nokta­sındadır. Hem katı kısım hem de salamura suyundan oluşan konservelerde, kutu ısı iletimi aynı anda kondüksiyon ve konveksiyonla gerçekleşir. Ta­mamı sıvı olan gıdalarda ısı iletimi konveksiyonla olacağından daha çabuk ısınacaktır. Konserve kabında daima geç ısınan bir bölge (nokta) bulunur. Buraya “Soğuk nokta” veya “Kritik nokta” denir. Konservecilikte soğuk noktanın duyarlı olarak tespiti gerekir. Çünkü uygulanacak ısıl işlemde, soğuk noktanın istenen ısı derecesine ulaşması ve bu ısıda belli bir süre kalması gerekmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum