Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #1271420

I. Zoonotik özellikteki birçok virüs tür bariyerini aşarak hayvanlardan insanlara geçmektedir.

II. Zoonotik viral infeksiyonların birçoğu virüsü taşıyan insekt ve rodentlerin hayvanları infekte etmeleri ve bu hayvanlardan sağlanan et, süt gibi ürünlerin insanlar tarafından tüketilmesi sonucu oluşur.

III. Gıdalarda bulunarak zoonotik viral infeksiyonlara neden olan etkenlere örnek olarak sütle bulaşan Tick-borne ensefalitis (TBE) virüsü ve domuz eti ve karaciğeri ile bulaşan Hepatit E virüsü (HEV) verilebilir.

Yukarıda yer alan zoonotik viral etkenler ile ilgili bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? 


Yalnız I 

Yalnız II 

I ve II 

I, II ve III 

Hiçbiri 


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt "D" seçeneğidir. Zoonotik özellikteki birçok virüs tür bariyerini aşarak hayvanlardan insanlara geçmektedir. Zoonotik viral infeksiyonların birçoğu virüsü taşıyan insekt ve rodentlerin hayvanları infekte etmeleri ve bu hayvanlardan sağlanan et, süt gibi ürünlerin insanlar tarafından tüketilmesi sonucu oluşur. Yine infekte hayvan dışkısı veya gübresiyle bulaşan gıdalar zoonotik özellikte viral gıda infeksiyonlarına neden olabilir. Gıdalarda bulunarak zoonotik viral infeksiyonlara neden olan etkenlere örnek olarak sütle bulaşan Tick-borne ensefalitis (TBE) virüsü ve domuz eti ve karaciğeri ile bulaşan Hepatit E virüsü (HEV) verilebilir. Ayrıca nadiren rastlanan Şap virüsü (Aphtavirüs), Coronavirüs (SARS), Nipahvirüs gibi diğer viral etkenler de zoonotik özelliğe sahiptir.

Yorumlar
  • 0 Yorum