Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #1203625

I. Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında, Gram negatif, çubuk formunda,
sporsuz, S. Pullorum ve S. Gallinarum hariç hareketli, fakültatif anaerob, katalaz, H2S, nitrataz pozitif, oksidaz, indol ve üreaz negatiftir. 

II. Salmonella gıda üretimi amacıyla yetiştirilen çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar, yabani hayvanlar ile fare, rat, reptil ve insektlerde de bulunarak
doğrudan ya da dolaylı olarak gıdaların bulaşmasına neden olur. 

III. Salmonella infeksiyonunun oluşabilmesi için gıda ile alınması gereken minimal doz 100-1000 kob/g (koloni oluşturan birim/gram) olarak bilinir. 

Salmonella ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? 


Yalnız I 

Yalnız II 

I ve II 

I ve III 

I, II ve III 


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt "C" seçeneğidir. Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında, Gram negatif, çubuk formunda, sporsuz, S. Pullorum ve S. Gallinarum hariç hareketli, fakültatif anaerob, katalaz, H2S, nitrataz pozitif, oksidaz, indol ve üreaz negatiftir. Salmonella gıda üretimi amacıyla yetiştirilen çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar, yabani hayvanlar ile fare, rat, reptil ve insektlerde de bulunarak
doğrudan ya da dolaylı olarak gıdaların bulaşmasına neden olur. Salmonella infeksiyonunun oluşabilmesi için gıda ile alınması gereken minimal doz 105-106 kob/g (koloni oluşturan birim/gram) olarak bilinir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum