Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #894970

Aşağıdakilerden hangisi gıda üretimi yapılacak tesis ile ilgili ön gereksinim koşullarındandır?


İşletmenin bahçesi ve girişindeki alan, zararlıların işletmeye girmesini önlemek amacıyla tahta veya sunta kaplama olmalıdır.

Hayvan kesim alanı, atıkların, sakatatın toplandığı alanlar gibi kontaminasyon riski yüksek alanlar ve bu alanlardaki personel ve taşınabilir ekipmanlar ürün işleme, ambalajlama ve muhafaza alanlarına kolayca geçmelidir.

Binada giyinme odası, yemekhane, dinlenme odası, duş, tuvalet gibi sosyal amaçlara yönelik tesisler üretim alanlarının içinde olmalıdır.

Personelin ellerini yıkadığı lavabolarda her zaman sıvı sabun olmalı, fotoselli ya da ayakla çalışan musluklar kullanılmalı, eller yıkandıktan sonra kurulamak için kağıt havlu veya el kurutma makineleri bulunmalıdır.

Duvar-zemin bağlantıları sivrileştirilmiş, kolay temizlenebilir özellikte olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

İşletmenin bahçesi ve girişindeki alan, zararlıların işletmeye girmesini önlemek amacıyla asfalt ya da beton kaplama olmalıdır. Çöp konteynerleri kapalı ve işletmeden uzakta olmalıdır. Hayvan kesim alanı, atıkların, sakatatın toplandığı alanlar gibi kontaminasyon riski yüksek alanlar ve bu alanlardaki personel ve taşınabilir ekipmanlar ürün işleme, ambalajlama ve muhafaza alanlarına geçmemeli ya da gerekli temizlik ve dezenfeksiyon işleminden sonra geçişine izin verilmelidir.Binada giyinme odası, yemekhane, dinlenme odası, duş, tuvalet gibi sosyal amaçlara yönelik tesisler üretim alanlarının dışında yer almalı ve kesinlikle üretim alanına doğrudan açılmamalıdır. Personelin ellerini yıkadığı lavabolarda her zaman sıvı sabun olmalı, fotoselli ya da ayakla çalışan musluklar kullanılmalı, eller yıkandıktan sonra kurulamak için kağıt havlu veya el kurutma makineleri bulunmalıdır. Duvar-zemin bağlantıları yuvarlatılmış, kolay temizlenebilir özellikte olmalıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum