Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #1041017

Aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde gıda güvenliği yönünden verilen şartlardan yerine getirilmiş olması gereken şartlar bir arada verilmektedir?

  1. Gıda katkı maddesi veya parçalanma ürünlerinin, izin verilen miktarlarda kullanıldığında hiçbir yan etki göstermemelidir.
  2. Yapılan testlerde akut ve kronik toksik etki oluşturmamalıdır.
  3. Karsinojenik ve mutajenik etki oluşturmamalıdır.
  4. Teratojenik etkisine bakılmaz.


II ve III

I ve IV

II ve IV

II, III ve IV

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Bilimsel çalışmalar ışığında hazırlanan standart ve yasaların izin verdiği gıda katkı maddeleri, belirtilen oranlarda kullanılarak gıda güvenliği sağlanabilmektedir. Bu kapsamda gıda güvenliği yönünden aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır. 1. Gıda katkı maddesi veya parçalanma ürünlerinin, izin verilen miktarlarda kullanıldığında hiçbir yan etki göstermemesi (NOAEL-No Observed Adverse Effect Level). 2. Yapılan testlerde akut ve kronik toksik etki oluşturmaması. 3. Karsinojenik (kanser yapma özelliği), teratojenik (anne karnında bebek üzerine toksik etki) ve mutajenik (genlerde değişime neden olma) etkiler oluşturmaması. Gıda katkı maddelerinin mutlaka ilgili mevzuatlarda kapsamlı olarak bulunması gerekir. Hangi gıdalarda, hangi maddelerin ne kadar miktarda kullanılabileceği net bir şekilde belirtilmelidir. Gıda katkı maddesi kullanımına izin verilmeyen ve özellikle spesifik bireylere (bebekler, diyabet hastaları vb.) göre hazırlanan gıdalar mevzuatlarda mutlaka belirtilmelidir. Katkı maddeleri ADI (Acceptable Daily Intake- günlük kabul edilebilir alım miktarı) ve NOAEL değerlerine göre kullanılmalıdır. Resmi otoriteler tarafından kontroller yerine getirilmeli ve uygun analiz metotları kullanılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum