Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #721382

5179 sayılı Gıda Yasası'nın Tüketici Hakları maddesine (Madde 22)'ye göre aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

  1. Tüketiciler, her türlü gıda maddesi ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten, ithal eden ve satan gerçek veya tüzel kişiler tarafından bilgilendirilir.
  2. Lüzumu halinde gıdaların içeriği ve özelliği hakkında tüketicilerin bilgi sahibi olmaları sağlanır.
  3. Gıda maddeleri ile ilgili olarak tüketiciler yanıltılamaz ve yanlış yönlendirilemez.
  4. Piyasaya sürülen gıdaların, izlenebilirliğini kolaylaştırmak amacıyla, gerekli bilgileri içerecek şekilde etiketlenmesi ve tanımlanması zorunludur.


I ve II

III ve IV

I, II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

5179 sayılı Gıda Yasası'nın Tüketici Hakları maddesine (Madde 22)'ye göre, tüketici haklarının korunması amacıyla, tüketiciler; her türlü gıda maddesi ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten, ithal eden ve satan gerçek veya tüzel kişiler tarafından bilgilendirilir. Lüzumu halinde gıdaların içeriği ve özelliği hakkında tüketicilerin bilgi sahibi olmaları sağlanır. Gıda maddeleri ile ilgili olarak tüketiciler yanıltılamaz ve yanlış yönlendirilemez. IV numaralı seçenek "Piyasaya sürülen gıdaların, izlenebilirliğini kolaylaştırmak amacıyla, gerekli bilgileri içerecek şekilde etiketlenmesi ve tanımlanması zorunludur." Madde 16 (İzlenebilirlik) kapsamında olduğu için doğru cevap I, II ve III. maddeleri içeren C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum