Girişim Finansmanı Deneme Sınavı Sorusu #600864

I. Bütünlük İlkesi
II. Birlik İlkesi
III. Merkezcilik İlkesi
IV. Şeffaflık İlkesi
V. Kesinlik İlkesi
VI. Uzmanlaşma ilkesi
VII. Dönemsellik İlkesi
VIII. Maddi Önem ve Ekonomiklik İlkesi
“Krediler dâhil tüm girişler harcamaları karşılamada kullanılmaktadır. Böylece işletmenin finansal dengesi bir bütün olarak güvenceye alınmalı ve bu denge orta ve uzun dönemde sürekli korunmalıdır.” Açıklanan bu durum hangi ilkelerle örtüşmektedir?


Yalnız II

I, V ve VII

Yalnız III

II, III ve VIII

Yalnız V


Yanıt Açıklaması:

Yönetim aracı olarak bütçelerden gereği gibi yararlanabilmenin ön koşulu bütçelerin belirli kurallara uygun olarak hazırlanmasıdır. Kamu bütçelerinin hazırlanmasında da kullanılabilen kurallar aşağıda yer almaktadır. Buna göre temel planlama ve bütçeleme ilkeleri şu şekildedir:
Bütünlük İlkesi: İşletmede ödeme ve tahsilât konusu tüm olayların bütçe hazırlanmasında göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ödeme ve tahsilâtların tümünü hesaba katmayan bir bütçeden yönetim aracı olarak yararlanılamamaktadır.
Birlik İlkesi: Tüm sorumluluk merkezleri ya da kâr merkezleri için birer bütçe hazırlanmalıdır. Bu bütçeler bir ana bütçede birleştirilmelidir. İşletme yönetimi hakkında tüm bilgiler ancak ana bütçeden edinilebilmektedir.
Merkezcilik İlkesi: Bu ilkeye göre krediler dâhil tüm girişler harcamaları karşılamada kullanılmaktadır. Böylece işletmenin finansal dengesi bir bütün olarak güvenceye alınmalı ve bu denge orta ve uzun dönemde sürekli korunmalıdır.
Şeffaflık İlkesi: Bütçeler, ilgilenenlerin gerekli bilgileri kolaylıkla alabilecekleri nitelikte hazırlanmalıdır. Bu ilkeye göre bütçeler işletme çalışanlarını belirlenen hedefere ulaşılması için motive etmelidir.
Kesinlik İlkesi: Planlanan faaliyetler ve gelecekteki nakit giriş-çıkışları gerçekçi varsayımlara dayanmalıdır. Bu ilke hatalı kararlardan kaçınmayı sağlamaktadır. Bununla aynı zamanda kontrol da kolaylaşmaktadır.
Uzmanlaşma İlkesi: Uzmanlaşma ilkesi, ödeme ve tahsilatların türlerine göre kaynaklarına göre kesin bir biçimde belirlenmesini özendirmektedir. Bununla hangi finansal kaynakların hangi sorumluluk ya da kâr merkezlerine aktığı ve hangi amaçlarla kullanıldığı belirlenebilmelidir.
Soruda açıklanan ilkenin merkezcilik ilkesi olduğu anlaşılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum