Girişimcilik ve İş Kurma Deneme Sınavı Sorusu #1291415

Aşağıdakilerden hangisi tasarımcıların dikkat etmesi gerekenlerden biri değildir?


İşletmede fikir lideri olabileceğini fark etmelidir.

Kendi koşullarını oluşturmalıdır. 

Fikir uyuşmazlıkları ile mücadele etmesini öğrenmelidir.

Herkesi dinleyip fikir almaya çalışmalıdır. 

Çevredeki diğer çalışanlarla iyi ilişkiler kurmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Tasarımcının rolünün stratejik önemini gösteren aşağıdaki yedi faktör tasarımcının dikkat etmesi gereken konulardır (Bruce, Bessant, 2002, 71):
• Bazı durumlarda işletmede fikir lideri olabileceğini fark etmelidir. Önereceği yeni ürünler işletmenin geleceğini kökünden etkileyebilmektedir.
• Fikir uyuşmazlıkları ile mücadele etmesini öğrenmelidir. Herkesin aynı fikirde olduğu yerde problem var demektir. Mutlaka fikir mücadelesi ve anlaşmazlıklar olacaktır. Aksi takdirde, gelişmede söz konusu olmamaktadır.
• Tasarımcı, çalışmalarında çok dikkatli olmalıdır. Yaratıcı fikirleri ve sundukları alternatifler ile etrafındakileri hayran bırakmalıdır.
• Tasarımcı herkesi dinleyip fikir almaya çalışmalıdır. Müşterilerden çalışanlara kadar herkesin fikirlerinden yapılan harman tasarımcının tasarımlarını daha kolay kabul ettirebilmesini sağlayabilmektedir.
• Tasarımcının önemli bir görevi de düşünülmeyeni düşünmek ve problemlere farklı bakış açısıyla bakarak farklı çözüm yolları bulmak olmalıdır. Tüm tasarım detaylarını çok iyi sorgularken aynı zamanda kendi öz eleştirisini de yapabilmelidir.
• Tasarımcı çevresindeki diğer çalışanlar ile iyi ilişkiler kurmalıdır. Tasarım yaratıcılık olduğu kadar ikna etme sanatı olarak da görülmektedir. Tasarım ne kadar iyi olursa olsun iyi de satılabilmeli ve insanlar ikna edilmelidir. Bunun için de tasarımcıların insanlarla ilişkileri iyi olmalıdır.
• Tasarımcı farklı koşullarla karşılaştığı zaman çabuk adapte olmalı ve tepkisi hızlı ve doğru olmalıdır. Koşulların değişimine göre esnek olmalı ve sorunları hemen çözebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Her şey her zaman
planlandığı şekilde gitmeyebilir, tasarımcı değişen koşulları fırsat kapısı yapabilmelidir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum