Girişimcilik ve İş Kurma Deneme Sınavı Sorusu #1169805

I. Franchising sistemi risklidir
II. Franchising’in her koşulda son derece güvenli bir iş kurma yöntemidir
III. Franchisor kapsam ekonomisinin getirilerinden yararlanır
IV. Franchisor pazarlama ve reklam harcamalarında maliyet üstünlüklerine sahiptir
V. Franchisor’ın çalışan maliyetleri ve insan kaynakları problemleri asgari düzeydedir

Yukarıda verilenler dikkate alındığında Franchising sistemi açısından doğru bilgiler hangi seçenekte verilmiştir?


I ve II

II ve III

I ve III

II, IV ve V

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Franchising sistemi ile iş kurmak, tamamen yeni bir iş kurmaktan daha düşük bir riske sahiptir. ABD içerisinde gerçekleştirilen franchise yatırımlarının %97’si beş yılın sonunda yaşamlarına devam etmektedirler. Bu oran geçmiş yıllarda aynı amaçla hesaplanan diğer kurumların oranları ile paralellik göstermektedir. Bu sonuçlar net ve açık bir şekilde göstermektedir ki, franchising sisteminin riski son derece düşüktür.
Franchising kendisini ispat etmiş bir sistemdir. Ancak franchising’in her koşulda son derece güvenli bir iş kurma yöntemi olduğu düşüncesi yanlıştır. Disiplinli bir çalışma, gerçekçi beklentiler ve son derece dikkatli yürütülen bir araştırma başarı için vazgeçilmez koşullar arasında sıralanabilir.
Franchisor büyüyen örgüt yapısı sayesinde ölçek ekonomisinin getirilerinde yararlanma fırsatı yakalayabilmektedir. Çünkü franchisor büyük ölçekli alımlar yapabilmekte ve bu sayede satın alma maliyetlerini düşürebilmektedir.
Franchisor pazarlama ve reklam harcamalarında da bazı maliyet üstünlüklerine sahiptir. Her bir franchisee, satışlarından elde ettiği cironun belli bir yüzdesini, franchisor bünyesinde oluşturulan genel reklam harcamaları havuzuna aktarmak zorundadır.
Franchise sisteminde franchisor daha az sayıda personel ile çalışabilmektedir. Genel merkezde ve bölge ofislerinde istihdam edilen sınırlı sayıda personel franchisee’lere destek vermektedirler. Bu sayede franchisor’ın çalışan maliyetleri ve insan kaynakları problemleri de asgari düzeye çekilmiş olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum