Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #756217

''Zulme uğramaktan haklı nedenle korkma'' koşulu taşıyan kişi Birleşmiş Milletler tarafından tanımlandığı statü var mıdır?


Vatandaş,

Göçmen,

Sığınmacı,

İlticacı,

Mülteci,


Yanıt Açıklaması:

'Mülteci' 1951 Mülteci Sözleşmesinde '' Irkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen, tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen '' kişi olarak tanımlanmıştır.

1951 Mülteci Sözleşmesi 1 A(2) maddesinin yaptığı tanım çerçevesinde, mültecilik statüsünün varlığından bahsedebilmek için gereken koşullar; * Zulme uğramaktan haklı nedenlerle korkma, *Zulme uğrama korkusunun ırk, din, tabiiyet (milliyet), belirli bir toplumsal gruba mensup olmak veya siyasi düşüncelerden kaynaklanması, *Ülke dışında bulunma, *Kendi ülkesinin korumasından yoksun bulunma, yararlanmak istememe veya ülkesine geri dönememe, dönmek istememe,

Mültecilik, koruma sağlayan devletin verdiği bir statü değildir. Mülteci, Mülteci Sözleşmesi maddesinde yer alan unsurların gerçekleşmesi nedeniyle kendiliğinden mülteci haline gelmiştir; devletler ise kendi iç hukuklarında belirledikleri usullerle bu durumu tespit etmekte ve durumun tespit edilmesiyle Sözleşme'nin öngördüğü korumayı sağlama yükümlülüğü altına girmektedirler.

Koruma sağlayan devlet tarafından kişinin mültecilik statüsünün hukuki yollardan açıkça beyan edilmesinden önce bu kişinin 'mülteci' olarak adlandırılması mümkün olmamaktadır. Zira koruma sağlayan devlet, iltica talebinde bulunan kişinin durumunu incelemekte ve maddede yer alan şartların gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırmaktadır. Nitekim uygulamada da koruma talebinde bulunan kişiler önce yasal veya yasal olmayan yollarla koruma talebinde bulunacakları ülkeye giriş yapmakta ve mültecilik statülerinin resmi olarak tanınmasını beklemektedir. İşte mültecilik statüsünün resmî olarak tanınmasına kadar olan sürede iltica talebinde bulunan kişiler, terminolojik olarak ayrı bir şekilde isimlendirilmektedir. İngilizcede asylum seeker olarak kullanılan ifade, Türkçe litaratürde ağırlıklı olarak sığınmacı kelimesi ile karşılanmaktadır. Sığınmacı, koruma talebinde bulunmakta, eğer mülteci olduğu anlaşılırsa, bu durumu tanınmakta ve mülteci statüsü kazanmaktadır. Mülteci statüsü resmen kabul edilmemiş kişiler için fiili mülteci, bu statüyü elde etmiş kişiler için ise hukuki mülteci tabiri kullanılmaktadır.        

Yorumlar
  • 0 Yorum