Görsel Estetik Deneme Sınavı Sorusu #1188663

Bir nesnenin sanat eseri olabilmesi için bazı özellikler taşıması gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden biri değildir? 


Rastlantılar ve günlük kullanıma dönük nesneler çoğu zaman sanat eseri özelliğini taşır. 

Sanat, insan üretimidir, sanat eserini insan yaratır.

Sanat bir biçim yaratır, kendini biçim (form) ile ifade eder.

Sanat eseri felsefi bir öz taşır.

Sanat bir eğlenme, oyalanma aracı veya bir lüks değildir.


Yanıt Açıklaması:

Bir işin sanat olması veya bir nesnenin sanat eseri olabilmesi için hangi koşulların gerekli olduğu bu özellikler ile belirlenebilir:

1. Sanat, insan üretimidir, sanat eserini insan yaratır. Ne doğada ne de hayvanların yaptıkları işlerde (güzellik olsa bile) sanat olamaz. Zekâ düzeyi ne olursa olsun hayvanlar sanat yapamazlar.
2. Sanat eseri kalıcılık özelliği taşır. Rastlantılar ve günlük kullanıma dönük nesnelerde çoğu zaman bu özellik yoktur.
3. Sanat bir biçim yaratır, kendini biçim (form) ile ifade eder. Biçim yoksa orada sanat da yoktur. Sanat ağırlıklı biçimlere dönüştürülebilen duygu ve düşünceler,  karşımıza bazen bir tablo, bazen bir beste, bazen de bir fotoğraf veya sinema filmi olarak çıkabilir.
4. Sanat bir eğlenme, oyalanma aracı veya bir lüks değildir. Gerçi sanatın doğuşunda, kaynağında ve kökeninde oyunun bir yeri olduğu ileri sürülür. Ancak sanat, sonunda denge ve tutarlılık içinde bir evrensel bildiri taşır. Diğer bir deyişle, felsefi bir öz taşımayan sanat eseri bulmak güçtür.

Yorumlar
  • 0 Yorum