Görüşme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #46906

Aşağıdakilerden hangisi görüşme ve sohbet kavramları arasındaki farklardandır?


Görüşmecinin belirlenen amaca ulaşmak için görüşmenin içeriğini belirleme hakkı vardır. Görüşmeci, içeriği ilginç gelirse, görüşmenin amacına hizmet etmeyen bir konuyu da görüşmeye dahil edebilir.
Görüşmede rol ilişkileri belirlenmiştir. Bu ilişkide görüşmeci görüşmenin amacı ve konuşulacak konu başlıkları üzerinde bilgi sahibiyken başvuran bunlardan haberdar olmayabilir.
Başvuran, kendi yaşamıyla ilgili geniş bir bilgi sunarken, görüşmecinin bilgileri mesleği ile sınırlanmıştır. Görüşmeci, “Eşiniz nasıl?” diye sorduğunda, başvuranın “Peki sizin eşiniz nasıl?” diye bir soru sorması beklenmez.
Görüşmeci hoşuna gitmeyen konularda görüşmeyi sürdürmek zorunda değildir. İstediği zaman görüşmeyi sonlandırabilir.
Görüşme konuları önceden belirlenmez ve katılımcıların görüşme konusuna eşit şekilde karar verme yetkisi vardır.

Yanıt Açıklaması: Görüşmecinin ve başvuranın rollerinin farklı olması, karşılıklı olmayan bir ilişkiyi beraberinde getirir. Görüşmecinin belli görevleri başarma konusundaki sorumluluğu, kendisine birtakım ayrıcalıkları da beraberinde getirir. Bir sohbette, katılımcıların benzer soruları sorma fırsatı vardır ve sohbetin konusuna eşit şekilde karar verme yetkileri söz konusudur. Görüşmede ise görüşmecinin içeriği belirleme hakkı daha fazladır ve başvuranın sorma hakkının olmadığı soruları sorabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum