Güç Sistemleri Analizi Deneme Sınavı Sorusu #584929

I. Sıfır-sıralı bileşenler, eşit büyüklükte ve aralarında 0° faz kaymasına sahip üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.

II. Pozitif-sıralı bileşenler eşit büyüklükte, aralarında ±60° faz kaymasına sahip üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.

III. Negatif-sıralı bileşenler eşit büyüklükte, aralarında ±120° faz kaymasına sahip üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.

IV. Pozitif-sıralı bileşenler açısal olarak pozitif yönde sıralanmış üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.

V. Negatif-sıralı bileşenler açısal olarak saat yönünde sıralanmış üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.

Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


I, III, IV

II, III, V

I, III, V

I, II, V

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Üç-fazlı sistemlerdeki herbir faza ait gerilimler a V , b V ve c V şeklinde isimlendirilir. “Fortescue”ye göre; bu faz gerilimlerinin aşağıdaki üç grup sıralı (ardışık) bileşene ayrılarak çözümlemesi yapılabilir.
• Sıfır-sıralı bileşenler, eşit büyüklükte ve aralarında 0° faz kaymasına sahip üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler.
• Pozitif-sıralı bileşenler eşit büyüklükte, aralarında ±120° faz kaymasına sahip ve açısal olarak pozitif yönde sıralanmış üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler. Açısal olarak pozitif yön, saat yönünü ifade eder
• Negatif-sıralı bileşenler eşit büyüklükte, aralarında ±120° faz kaymasına sahip ve açısal olarak negatif yönde sıralanmış üç ayrı fazörden meydana gelmektedirler. Açısal olarak negatif yön, saat yönünün tersini ifade eder

Yorumlar
  • 0 Yorum